PRIŠTINA – Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je budućnost Kosova sigurna u Evropskoj uniji i NATO-u, ali da treba stvoriti okolnosti gde bi najbolje rešenje bilo da parlamenti Kosova i Albanije donesu izjavu o volji naroda dve zemlje da žive u zajedničkoj državi bez granica.Kako javljaju prištinski mediji, Tači je prilikom obeležavanja 20 godina od bitke na Paštriku poznate kao “Šiđeta DO-2” (Stela) rekao da je ta bitka mobilisala sav arsenal i doprinela priznanju i podršci celog sveta.

“Front u Paštriku je imao velikog odjeka, za sve nas, ali i za naše savetnike, to je bio front nade, poverenja, konačne pobede Albanaca protiv Srbije. Najveće gubitke Srbija je doživela na ovom frontu i to je glavna bitka OVK”, kazao je Tači.

Kosovski predsednik je i u subotu u naselju Kruma, u Albaniji izjavio da je misija Kosova za slobodu i nezavisnost nedovoljna, da su Albanci nepravedno podeljeni, da sada treba da se svojom voljom ujedine i da je došlo vreme da se radi pametno na uklanjanju graničnih prelaza izmedju Kosova i Albanije koji su nepravedno nametnuti.

Tači je u govoru povodom proglašavanja za počasnog gradjanina Krume rekao da će u bliskoj budućnosti Kosovo i Albanija živeti zajedno, bez granica.

Kazao je da će nastaviti napore za prisajedinjenje Preševa, Medvedje u Bujanovca Kosovu, što će se, prema njegovim rečima, ostvariti bez dovodjenja u pitanje bilo kog milimetra Kosova, jezera Gazivode i Trepče.

“Budite sigurni da je daleko lakše ostvarivanje sna o jednoj teritoriji bez granica izmedju Kosova i Albanije, nego što je bio izazov odlaska Srbije sa Kosova. To će se dogoditi”, zaključio je Tači.

Beta