BEOGRAD – Najavljene padavine u Srbiji za narednih šest dana su višestruko manje od količine kišnih padavina koje su izazvale poplave u maju 2014.godine, kaže meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović i navodi da je hidrološka i meteoroška sitiuacija ovog proleća potpuno drugačija nego pre pet godina.

Todorović je rekao da će se ciklon iz Italije, koji uslovaljava padavine, proširiti a zapadni Balkan i doneti pet-šest kišnih dana tokom kojih će, prema prognozama RHMZ-a, na istoku i jugoistoku Srbije pasti između 40 i 80 litara po kvadratnom metru, a u centralnoj i zapadnoj Srbiji i Vojvodini između 80 ili 120 litara po kvadratnom metru.

””Toliko bi kiše palo za pet dana. U poređenju sa 2014.godinom, to je višetruko manja količina padavina””, rekao je Todorović gostujući na TV Prva i podsetio da je u maju 2014.godine u jugoistočnim delovima zemlje palo 80 litara po kvadratnom metru, dok je u zapadnoj Srbiji palo čak 200 litara po kvadratnom metru.

Kako je objasnio, sa meteorološkog i hidrološkog aspekta situacija je ove godine potpuno drugačija u odnosu na 2014.godinu kada su, podseća Todorović, bili kišni i mart i april i sa lokalnim poplavama.

””Ove godine su februar i mart bili sušni, a kiše su počele kiše tek u aprilu””, ukazao je meteorolog.

Podsetio je da je RHMZ izdao upozorenje da bi u pojedinim delovima Srbije u ponedeljak i utorak moglo da padne između 20 i 40 litara po kvadratnom metru, a u pojedinim zapadnim, jugozapadnim i severozapadnim krajevima do 60 litara po kvadratnom metru.

Generalni direktor ””Srbijavoda”” Goran Puzović rekao je da su vodostaji velikih reka kao što su Sava, Drina i Tisa za sada niski i ispod upozoravajućeg nivoa, te da se u naredna dva-tri dana očekuje porast nivoa Save, ali da situacija neće biti dramatična kao 2014.godine.

Naveo je da je održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije kako bi se preduzele sve preventivne mere u slučaju poplavnog talasa.

””Pratimo situaciju. Kontaktirali smo lokalne štabove i naložili da budu u pripravnosti kada je reč o opremi i mehanizaciji””, naveo je Puzović.

Upitan o medijskim naslovima o eventualnoj evakuaciji stanovnika Obrenovca i Šapca, Puzović je naglasio da građani treba da slušaju nadležne organe na republičkom i lokalnom nivou koji će ih na vreme informisani ako bude potrebe za evakuacijom.

”Sve službe su u pripavnosti, ali ne očekujemo ništa ekstremno i dramatično”, naglasio je Puzović.


Tanjug