BEOGRAD – V.d. direktora Uprave carina Miloš Tomić izjavio je da je prošla godina bila izvanredna za Upravu carina jer je u državni budžet uplatila čak 4,9 milijardi evra, što je za 489 miliona evra više nego 2017.

On je u intervjuu za “Blic” istakao da je Uprava carina drugim rečima 2018. napunila polovinu budžeta i da se takav trend nastavlja i 2019. godine.

Na konstataciju lista da od tih prihoda zaposleni i nemaju neke koristi jer su im plate među najnižim u državi, Tomić je rekao da je Ministarstvo finansija prepoznalo trud Uprave carina, pa su carinskim službenicima plate od Nove godine povećane za 8,5 odsto, na čemu je, kako je dodao, posebno zahvalan Vladi, a naročito ministru Siniši Malom.

“To je za nas važna podrška za realizaciju strategije da se u narednih pet godina kompletno carinsko poslovanje automatizuje”, istakao je on.

Tomić navodi da je akcizna roba najpopularnija među krijumčarima.

“Prošle godine imali smo rekordan rezultat u zapleni nafte i naftnih derivata – više od 250 tona. To je osam puta više nego 2017. Interesantan je i šverc deviza, droge i zlata”, dodaje Tomić.

Govoreći o gužvama na graničnim prelazima i čestim kritikama na račun carinika zbog te pojave, Tomić podseća da za to ne snose krivicu carinici, već druge službe.

“Nije carina granica, tu su i druge službe: policija, inspekcije. Ne čeka se na carini, već na granici. Zato je potrebna hitna automatizacija svih graničnih i carinskih procedura”, naglasio je Tomić.

Tanjug /Foto :Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here