NOVI SAD – Politikolog Radivoje Jovović ocenio je večeras da je Srbija “zaglibljena u blatu fašizma”, jer se vlada uz pomoć laži, manipuilacija, zastrašivanja i nasilja.

Jovović je na tribini Antifašističke koalicije “Fašizacija društva i njegove posledice – Šta da se radi?“ povodom Dana pobede, kazao da je reč o novim oblicima fašizma prikrivenih “demokratskom mimikrijom”.

On je kazao da Srbija od devedesetih godina nije prestala da bude “nacionalističko društvo”, te da je i u periodu posle petooktobarskih promena bilo “prekomerne popustljivosti i sklonosti ka trulim kompromisima sa nacionalistima”.

Novinar i publicista Nedim Sejdinović kazao je da u Srbiji postoje brojni elementi fašizma, navodeći da postoji čak i “stranačka vojska” koja je stacionirana “delom u komunalnoj policiji, a delom u brojnim grupama koje haraju tokom izbora”.

Prema njegovim rečima, mediji u Srbiji su čak u mnogo većoj meri fašistički nego sama vlast, navodeći sličnosti izmedju medija Hitlerove Nemačke i nekih srpskih tabloida.

“Reaktivni spotovi SNS-a takodje podsećaju na nacističku propagandu”, rekao je Sejdinović, i poručio da je danas ključno pitanje ne šta je fašizam, već “šta je antifašizam”.

“Vrlo ozbiljna konfuzija postoji u tom pogledu i neophodna je konsolidacija da bi se pružio otpor”, kazao je on.

Sejdinović je istakao da u Srbiji postoji “dubinski rasizam prema kosovskim Albancima”, navodeći da brojne periodične i organizovane primere nasilja nad pripadnicima ove zajednice država nikada nije sankcionisala.

“Niko nije krivično odgovarao za širenje rasne, verske i nacionalne mržnje. A nekažnjavanje takvih krivičnih dela znači da država podržava te napade”, upozorio je Sejdinović.

On je naveo i da u Srbiji postoji 30 institucija koje se bave medijima i čija uloga bi trebalo da bude da pomognu medijima i novinarima, ali one u stvarnosti “služe kao arsenal oružja za gušenje medija”.

Politikološkinja Branislava Kostić kazala je da bi srpsko društvo postalo u potpunosti fašističko kada bi vlast “rešila da upotrebi fizičku silu za ostvarivanje svojih ciljeva”.

“Ako ovaj sistem postane fašistički to će se desiti u momentu kad vlast Aleksandra Vučića bude ugrožena”, ocenila je ona.

Aktivista Antifašističke koalicije Dejan Bagarić rekao je da su gradjanski protesti neophodni jer situacija u zemlji mora da se menja, bez obzira na ideološke razlike medju organizatorima tih protesta.

“Te razlike delom jesu uticale na slabljenje protesta, ali u najvećoj meri na to su uticala i razočarenja dela gradjana zbog prevelikih očekivanja da se sistem može promeniti preko noći”, kazao je Bagarić.

Beta