ANKARA – Glavna turska opoziciona partija danas je zatražila od vrhovnog izbornog organa u zemlji da poništi sve izborne rezultate u 39 istanbulskih distrikta kao i poslednjih predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Taj zahtev opoziciona partija podnela je nakon što je poništena njihova pobeda u borbi za gradonačelnika Istanbula i naloženo novo glasanje, prenela je agencija AP.

Presuđujući u korist vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Vrhovni turski izborni odbor je ove sedmice naložio ponovljanje glasanja održanog 31. marta, a na kojem je tesnu pobedu odneo opozicioni kandidat Ekrem Imamoglu.

Odbor je svoju odluku zasnovao na činjenici da neki zvaničnici koji su nadgledali izbore za gradonačelnike nisu bili državni službenici, kao što nalaže zakon.

Kao odgovor na tu odluku, glavna opoziciona Republikanska narodna partija (ĆP) podnela je zahtev za poništenje izbora u Istanbulu kao i rezultata prošlogodišnjih opštih izbora, navodeći kao argument da su i na tim izborima nadzor vršili oni koji nisu državni službenici.

AKP je osvojila većinu u istanbulskim distriktima kao i na prošlogodišnjim opštim izborima, koji su Erdoganu omogućili novi mandat, podsetila je američka agencija.


Tanjug