PRIŠTINA – Specijalno tužilaštvo Kosova (STK) objavilo je danas da će pokrenuti istragu o silovanju 35-godišnje Albanke od strane srpskih snaga tokom rata na Kosovu 1998–99. godine koju je danas medijima predstavila poslanica Skupštine Kosova Fljora Brovina.Tužilaštvo je u saopštenju za medije saopštilo da će vest koju je poslanica Demokratske partije Kosova Brovina predstavila medijima proveriti i pozvati Brovinu da pruži informacije o žrtvi za koju tvrdi da je živa, kao i da preda fotografije i dokaze za koje tvrdi da su povezani sa tim slučajem.

Specijalno tužilaštvo je izjavilo da je tek nakon objavljivanja fotografije od strane Brovine saznalo za postojanje ovih dokaza, jer do sada za takvu fotografiju nisu imali informacija.

Specijalno tužilaštvo Kosova je pozvalo sve one koji imaju bilo kakve informacije, video snimke, ili druge dokaze i koji mogu biti relevantni za identifikaciju potencijalnih počinilaca ratnih zločina da ih predaju tužilaštvu ili policiji.

Na objavljivanje fotografije odmah je reagovala poslanica Samoopredelenja Saranda Bogujevci koja je osudila objavljivanje slike.

Bivša predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, oštro je kritikovala poslanicu Brovinu zbog objavljivanja fotografije koja prikazuje silovanje žena od strane srpskih vojnih snaga tokom rata na Kosovu.

Akciju Brovine je nazvala odvratnom i sramotnom.

“Akcija poslanika je neetična, nezakonita, nehumana! Objavljivanje fotografije uveliko narušava privatnost žrtve i može dovesti do identifikacije identiteta potencijalnog svedoka zločina koji je Srbija počinila protiv našeg naroda. Objavljivanje te fotografije ponovo traumatizuje žrtvu i sve žrtve seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu i obeshrabruje preživele da se suoče sa istinom o zločinu počinjenom nad njihovim telima”, rekla je Jahjaga i dodala da “preživele žrtve seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu nisu sredstva koja se mogu koristiti za politički spektakl”.

Ženska mreža Kosova (MŽK) je iskazala zabrinutost objavljivanjem fotografije i ocenila da je ovim potezom Brovina prekršila princip dostojanstva preživelih.

Beta