VAŠIINGTON – U Denveru, glavnom gradu američke savezne države Kolorado, danas se održava referendum o legalizaciji halucinogenih gljiva, a Denver je pre 15 godine bio jedan od prvih gradova koji je legalizovao kanabis.

Gradjani Denvera danas će se izjasniti o takozanoj Inicijativi 301, koja se odnosi na legalizaciju posedovanja za ličnu upotrebu gljiva koje sadrže psilocibin, supstancu koja se smatra da ne izaziva zavisnost, a može da pomogne u lečenju depresije, bolova i zavisnosti od opijata.

“Ljudi koriste takve gljive hiljadama godina kao deo lečenja ili nekog duhovnog rituala”, navodi se na sajtu grupe o legalizaciji halucinogenih gljiva Decriminalize Denver.

Ta grupa je u januaru prikupila dovoljno potpisa za organizovanje referenduma.

Protivnici te inicijative naveli su da će Denver postati “svetska prestonica droge” i dodali da se nepoznate dugoročne posledice konzumiranja takvih gljiva.

Denver je 2005. postao prvi veliki američki grad koji je putem referenduma legalizovao posedovanje manjih količina kanabisa. Upotreba kanabisa u rekreativne svrhe legalizovana je 2014. u celom Koloradu.

Kanabis je danas legalizovan u rekreativne svrhe u deset američkih saveznih država, medju kojima je Kalifornija, a u više od 30 država je legalizovan u medicinske svrhe.

Beta-AP