BANJALUKA – U mnogim gradovima u Bosni i Hercegovini proglašeno je vanredno stanje zbog poplava, a kiša koja i dalje pada stvara probleme gradjanima.

Mnogi putevi su u prekidu, a udari bure rano jutros su u Mostaru lomili stabla, zaustavljali automobile i pričinili značajnu materijalnu štetu.

U Banovićima je zbog poplava proglašeno stanje prirodne nesreće, dok je u Tesliću i Prijedoru juče proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava.

Vodostaj Une i Save u Kozarskoj Dubici i dalje je ispod kote redovne mere odbrane od poplava, potrvdjeno je iz civilne zaštite.

Vodostaj Une iznosi 343 centimetra i raste pet centimetara na sat, dok je vodostaj Save664 centimetra.

Vodostaj Bosne u Modriči jutros je iznosio 200 centimetara i niži je za 100 centimetara od kote redovne odbrane od poplava.

U Bihaću su u protekla 24 sata izmerene padavine od 53 litre po metru kvadratnom, što ukupno od nedjelje 12. maja iznosi 137 litara po metru kvadratnom.

U poplavnom delu reke Vrbanje, na području Banjaluke i Čelinca, zaplavljeno je 50 domaćinstava, a evakuisano 15 osoba.

U Banjaluci je i dalje na snazi vanredno stanje u šest mesnih zajednica. U banjalučkim školama danas nema nastave. Zbog podzemnih voda, voda je u pojedinim domaćinstvima ušla u podrume kuća.

Proglašena je vanredna situacija na čitavom toku reke Vrbas kroz opštinu Laktaši.

Teška situacija je i u Sanskom Mostu, gde bi prema najavama meteorologa mogla da se ponovi 2014. godina. Mnogi gradjani na desnoj obali grada iselili su donje spratove kuća strahujući od vodene stihije.

Vodostaj reke Bosne u Doboju opada, ali je u pojedinim naseljima naredjena evakuacija stanovništva.

Beta