Naslovna srbija Novi Sad U Novom Sadu održana prva Parada ponosa 

U Novom Sadu održana prva Parada ponosa 

NOVI SAD – U Novom Sadu, na centralnogm gradskom Trgu Republike, danas je održana prva Parada ponosa koja je okupila nekoliko stotina građana.

Oni su nosili zastave duginih boja i transparente protiv LGBT fobije.

Policija je tokom Parade udaljila grupu srednjoškolaca koji su sobacivali okupljenima i neprimereno ih vređali.

Parada je održana pod motoom „Izađimo zajedno“ i finalni je događaj u okviru Nedelje ponosa, koja je organizovana uz podršku Grada Novog Sada i OPENS-a, organizacije Omladinska prestonica Evrope. 

“Želja nam je da slobodno podignute glave u svom gradu budemo ono što jesmo. Želja nam je da budemo ono što jesmo, svakog trenutka, svakog dana i na svakom mestu. Želja nam je da sa ljudima koji nas vole slobodno razgovaramo. Da nas ne teraju da se uklapamo u kalupe društva koji su skrojeni pre hiljadu godina”, rekao je na skupu predstavnik Grupe “Izađi” Filip Kocevski.

On je poručio i da je želja učesnika Parade da „ne budu žrtve svakodnevnog nasilja i diskriminacije”.

“Želja nam je da imamo pravo izbora na to da stanu na ludi kamen kada nađemo osobu koju volimo. Da imamo pravo na brak, na zasnivanje porodice, pravo na život”, rekao je Kocevski.

Prvoj novosadskoj paradi ponosa prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković, koja je rekla da je Novi Sad primer dobre prakse u borbi protiv diskriminacije, da danas žele da pošalju poruku tolerancije i daju primer i ostalim gradovima i opštinama.

„U Novom Sadu učinjen je značajan korak u borbi za toleranciju i protiv diskriminacije LGBT osoba, pa je 2016. godine u organizaciji Labrisa, u saradnji sa Crtom i Atinom, formirana lokalna mreža u gradu, a 23. decembra potpisan je Memorandum između 13 gradskih i pokrajinskih institucija i organizacija civilnog društva, a grad je koordinator.

Iako je projekat završen 2017. godine, njemu su se pridružile i druge gradske ustanove i organizacije. Prošle godine otvorili smo Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama u okviru gradske ustanove za socijalnu i dečiju zaštitu“, rekla je Koković.

Tanjug /Foto :Pixabay

Exit mobile version