JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je na Golanskoj visoravni izabrano naselje koje će nositi ime američkog predsednika Donalda Trampa, u znak zahvalnosti što je američki šef države priznao suverenitet Izraela na delu sirijske teritorije koju je Izrael pripojio, javlja AFP.

“Obećao sam da ćemo osnovati naselje koje će nositi ime predsednika Trampa”, rekao je Netanjahu na početku sastanka izraelske vlade, navodeći da je “već izabrano mesto na Golanskoj visoravni gde će biti osnovana nova kolonija”, navodi AFP u vesti koju prenosi kanal France24.

Netanjahu je u aprilu najavio da će jedno naselje na okupiranom Golanu dobiti ime po američkom predsedniku u znak zahvalnosti što je priznao suverenitet Izraela na delu te sirijske teritorije koju je Izrael prisvojio.

Ujedinjene nacije nikada nisu priznale to pripajenje i smatraju da je Izrael okupirao deo Golanske visoravni.

Prema međunarodnom pravu, izraelska civilna naselja na okupiranim teritorijima, koje Jerusalim naziva “kolonijama”, nemaju zakonsko uporište u međunarodnom pravu.

Tramp je 25. marta priznao izraelski suverenitet na delu Golanske visoravni koji je Izrael oduzeo Siriji tokom šestodnevnog rata 1967. godine, a zatim 1981. pripojio.

Na okupiranom Golanu i dalje živi oko 18.000 Sirijaca, od kojih većina odbija izraelsko državljanstvo. Na Golanu se,
u međuvrmenu, nastanilo oko 20.000 izraelskih doseljenika u 33 kolonije.

Tramp je jednostrano priznao Jerusalim kao glavni grad hebrejske države, iako Palestinci žele Istočni Jerusalim, koji je okupiran, a pripojen Izraelu 1967. godine.

FoNet