BEOGRAD – Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić dodelio je danas u Kombank dvorani ugovore o stipendiranju vrhunskim sportistima i stipendistima Fonda za mlade talente sa Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, Univerziteta odbrane i Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu.

Od 2014. godine Fond za mlade talente Republike Srbije “Dositej” dodelio je 3.514 stipendija studentima završne godine osnovnih i master akademskih studija na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, a koje imaju sedište u Beogradu.

Udovičić je, uz čestitke mladim studentima i sportistima, istakao da su stipendije jedan od najvažnijih pokazatelja staranja države o mladima.

“Ponosni smo što ulažemo u naše mlade, našu najsvetliju sadašnjost i budućnost. U današnjem svetu znanje je moć i zato putem stipendija koje smo danas dodelili nastojimo da omogućimo što većem broju mladih da stiču raznovrsna znanja kako bi bili još konkurentniji na tržištu rada, kao i da se dodatno stručno usavršavaju i razvijaju kao ličnosti koje će postati noseći stub našeg društva. I ove godine smo povećali broj stipendija za studije u Republici Srbiji na sadašnjih 1.360, takvim odlukama želimo da pokažemo da država brine o mladim talentima i uspešnim sportistima i time pravilno i pravovremeno ulaže u svoju budućnost“, izjavio je Udovičić.

U prethodnih pet godina, na inicijativu ministra omladine i sporta koji je ujedno i predsednika Fonda, povećan je broj stipendista koji studiraju u Republici Srbiji sa 1.000 na 1.360, a iznos stipendija sa 25.000 na 30.000 dinara.

Po Konkursu za stipendiranje najboljih studenata za školsku 2018/19. godinu, Fond je dodelio 588 stipendija studentima sa visokoškolskih ustanova sa sedištem u Beograd.

“Želeo bih ovom prilikom da ponovim da stipendije imaju praktičan značaj za svakog pojedinca koji ih zasluži, ali šalju i jednu širu, još važniju poruku našem društvu, a to je da se u Srbiji cene i vrednuju znanje i marljiv rad, kao i da će posvećenost pravim ciljevima uvek biti adekvatno nagrađena“, naglasio je on.

Ministarstvo omladine i sporta dodeljuje i stipendije za sportsko usavršavanje vrhunskim sportistima amaterima, u tri kategorije. U periodu od 2016. do 2019. dodeljeno je 1673 sportskih stipendija.

Ove godine, za nosioce sportskih stipendija Ministarstva predloženo je ukupno 415 sportista iz 56 nacionalnih granskih sportskih saveza na osnovu ostvarenih rezultata u prošloj godini.

Zahvaljujući redovnom finansiranju i omogućavanju adekvatnih priprema i učešća na takmičenjima ministarstvo je obezbedilo uslove našim sportistima koji su u periodu od 2014. do 2018. godine osvojili rekordni boja medalja – više od 4.000, od čega 183 u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima.

“Oduvek smo bili zemlja sporta i naša je obaveza da tu tradiciju nastavimo da negujemo kako bismo zajedno ostvarivali vrhunske rezultate, ali i promovisali sport među svim generacijama kao najefektniji način za vođenje zdravog života. Sa ponosom želim da napomenem da je Ministarstvo u najkraćem roku isplaćivalo nagrade za sve osvojene medalje, nacionalna priznanja, stipendije i programe nacionalnih saveza, što ćemo činiti i ubuduće”, zaključio je Udovičić.