BEOGRAD – Dve decenije nakon nestanka novinara prištinskog lista Jedinstvo i dopisnika Politike Ljubomira Kneževića i dalje bez saznanja šta se sa njim dogodilo.

Novinarka Jelena L. Petković, koja je istraživala nestanak Kneževića, rekla je Udruženju novinara Srbije (UNS) da je “istraga propala u rukama medjunarodne zajednice u okviru Ujedinjenih nacija”.

“Van prakse je kako se postupalo prema svedocima i osobi koja je označena kao nalogodavac otmice. Indikativno je da se ovaj predmet ‘izgubio’ tokom transfera iz UNMIK-a u EULEKS”, rekla je Petković, navodi se u saopštenju UNS-a.

Kneževićevo telo nije pronadjeno, a u Beloj knjizi Vlade Srbije pod naslovom “Albanski terorizam i organizovani kriminal na Kosovu i Metohiji”, objavljenoj 2003. godine, kao osumnjičeni za njegov nestanak pominje se Bekim Šuti, zvani “Niku” koji je, kako se u toj knjizi navodi, bio komandant specijalne jedinice OVK pri operativnoj zoni Šalja.

U knjizi je navedeno da je ta jedinica početkom maja 1999. godine otela Ljubomira Kneževića i odvela ga ;u štab koji se nalazio u selu Ošljane, gde je mučen, a zatim ubijen, navodi se u saopštenju UNS-a. ;

Sin Ljubomira Kneževića Goran rekao je prošle godine da je “mučno i traumatično što nema naznake da će se nekako i nekada saznati šta se dogodilo sa njegovim ocem”.

“Niti smo znali da je neka istraga pokrenuta, niti da se neko tužilaštvo time bavi. Majku, brata, mene niko nije zvao. I pored svih informacija koje su se pojavile, uključujući i to što je Slobodan Milošević na sudjenju u Hagu rekao da je moj otac ubijen, nisam izgubio nadu da je živ”, rekao je Goran.

Beta