NOVA VAROŠ – Centar Nove Varoši u naredna dva meseca dobiće novi izgled, jer će Trg Petra Bojovića biti u potpunosti rekonstruisan i dograđen.

To je samo jedan od projekata koji će se realizovati ove godine, tako da će Nova Varoš biti veliko gradilište, kaže predsednik opštine Radosav Vasiljević.

“Radiće se na središnjem delu trg, potporni zid i parking, dva igrališta, tribine i jedna fontana. Radi se sve od prirodnih materijala, od žutog peščara, granita i traksita”, kaže Vasiljević i dodaje da će to biti trošak od 55 miliona dinara, a da će ove godine biti otvoreno još nekoliko gradilišta.

Navodi gradnju vodovoda u Božetićima, kružnog toka, biznis centra na Branoševcu, kojim se rekonstruiše deo neuspelog projeka sportskog centra, a koji “već četiri decenije zjapi kao pepoznatljiva panorama Nove Varoši”.

Jedan od većih projekata je i potpuna rekonstrukcija Osnovne škole “Živko Ljujić”, koja je počela ovih dana.

“Od stare škole će ostati samo zidovi, a sve ostalo će biti novo. O kakvoj investiciji je reč govori i njena vrednost od 490 miliona dinara, koje smo obezbedili kod Kancelarije za javna ulaganja”, kaže Vasiljević.

Da bi se mladi zadržali, dodaje, nova radna mesta nisu u fabrikama, već u razvoju turizma.

“Mi smo opština najlepša u Srbiji zbog geografskog položaja. Imamo Zlatar i jezera i mi to moramo iskoristiti kroz razvoj turizma koji je glavna strateška grana naše opštine”, uveren je Vasiljević.

Novovarošani očekuju i skoru privatizaciju Rehabilitacionog centra Zlatar.

Do pre deceniju ovaj centar je bio okosnica zdravstvenog čitavog kraja, sa više od 70 hiljada noćenja godišnje, pa bi njegovo ponovno otvaranje, prema Vasiljevićevim rečima, otvorilo nova radna mesta i privuklo nove investitore.