TEL AVIV – Večeras će se u Tel Avivu, u Izraelu, održati veliko finale takmičenja za Pesmu Evrovizije, a ovogodišnja predstavnica Srbije Nevena Božović nastupiće 23. od ukupno 26 finalista.

Favoriti ovogodišnjeg nadmetanja su pevač iz Holandije Dankan Lorens, a predstavnici Australije ; i Švedske su na drugom i trećem mestu.

Nemačka će prema predvidjanjima Rajlana Klerka-Nila, TV voditelja koji radi za Bi-Bi–Si (BBC), biti poslednja, treći put u ovoj deceniji.

Pop ikona Madona gostovaće sa dve pesme u TV šou, uz još četvoro ranijih takmičara, koji se prenosi globalno.

Glamurozno finale daće jevrejskoj državi šansu da se predsatvi kao kulturno progresivna nacija., komentariše Frans pres.

Takmičenje za pesmu Evrovizije održava se ove nedelje u Tel Avivu, zahvaljući pobedi izraelske pevačice Nete Barzilai prošle godine u Lisabonu.

To je, medjutim, podstaklo protivljenje onih koji žele da skrenu pažnju na odnos Izraela prema Palestincima i tvrde da Izrael takvim manifestacijama zataškava činjenicu da drži pod okupacijom palestinske teritorije.

Palestinci planiraju simultane alternativne dogadjaje nazvane “Globalvizija” u Ramali na Zapadnoj obali, Haifi na severu Izraela, kao i Londonu i Dablinu.

Ovogodišnja parola Evrovizije je “Usudi se da sanjaš”, a izraelska nevladina organizacija “Prekinuti tišinu” koja se protivi okupaciji je na bilbordu na autoputu koji preseca Tel Aviv istakla slogan “Usudi se da sanjaš o slobodi”.

Evrovizija datira iz 1950-tih godina, podseća Frans pres i dodaje da je tokom godina proširena kako bi se uključili kanali pretplaćeni na organizatora nadmetanja Evropsku radiodifuznu uniju (EBU), pa je dospela čak do Australije.

Pevačko takmičenje poput Evrovizije moglo bi se već 2021. godine održati u Americi, objavili su ovih dana izraelski mediji. Ove godine je takmičenje privuklo oko 10.000 turista u Tel Aviv.

Izraelski mediji navode da će trajati tri sata i 40 minuta, što je kako komentarišu, isuviše dugo za one koji nisu preterani ljubitelji, pa im zato savetuju da prate izmedju ostalog tri već pomenuta favorita, uključujući predstavnike Norveške, Islanda, Italije i Švajcarske i da ne propuste pauzu u kojoj nastupa Madona.

Njeno učešće izazvalo je buru protesta medjunarodnog pokreta za bojkot, odustajanje od finansiranja i bojkota (BDS) protiv Izraela.

Medjutim, Madona je početkom nedelje najavila da nikada neće prestati da se bavi muzikom da bi udovoljila nečijem političkom planu, niti će prestati da govori protiv kršenja ljudskih prava bez obzira gde u svetu se dešavaju.

Nemački poslanici su u petak usvojili rezoluciju kojom se osudjuje medjunarodni pokret BDS, označivši njegove metode antisemitskim i nalik na pozive na bojkot Jevreja iz vremena nacista.

Tom svojom odlukom kao da su pokazali da je uprkos nastojanjima da se postigne suprotno politika ipak veoma prisutna na ovogodišnjem nadmetanju.

Ipak i pored nedavne eskalacije nasilja izmedju Izraela i Hamasa koji vlada pojasom Gaze juče su otkazani masovni protesti koji se već više od godinu dana održavaju jednom nedeljno na granici te palestinske teritorije i napetost je smanjena.

Finalno takmičenje počinje u 22.00 sata po izraelskom vremenu (21.00 po srednjeevropskom), a redosled ; je sledeći: 1. Malta, 2. Albanija, 3. Češka Republika, 4. Nemačka, 5. Rusija, 6. Danska, 7. San Marino, 8. Severna Makedonija, 9. Švedska, 10. Slovenija, 11. Kipar, 12. Holandija, 13. Grčka, 14. Izrael, 15. Norveška, 16. Velika Britanija, 17. Island, 18. Estonija, 19. Belorusija, 20. Azerbejdžan, 21. Francuska, 22. Italija, 23. Srbija, 24. Švajcarka, 25. Australija i 26. Španija.

Beta