BEOGRAD – Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je konkurs za prijavu projekata, koji će ove godine biti finansirani iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, otvoren do 7. juna i da ukupna sredstva u tom fondu iznose 30 miliona dinara.

Ružić je podsetio da je javni konkurs objavljen 9. maja i pozvao sve koji imaju pravo da se prijave za finansiranje projekata iz kulture koja je, kaže, prioritetna oblast za finansiranje programa i projekata u 2019. godini.

””Cilj je unapređenje kulturne delatnosti nacionalnih manjina“, istakao je Ružić, saopštilo je Ministarstvo.

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove, udruženja, fondacije, privredna društva i druge organizacije čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, organizacije civilnog društva koje imaju sedište u Srbiji i čija je oblast delovanja zaštita i unapređenje prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina, kao i zadužbine, fondacije i konferencije univerziteta, odnosno akademija strukovnih studija.

””Ovaj fond je samo jedan od načina na koji želimo da unapredimo prava, položaj i slobode pripadnika nacionalnih manjina“, rekao je Ružić i podsetio da je prošle godine usvojen i set zakona koji se odnose na afirmaciju i zaštitu prava nacionalnih manjina.

Kako je naveo, Fond za nacionalne manjine aktiviran je 2017.godine nakon 15 godina pauze, a sredstva za finansiranje projekata se od tada iz godine u godinu uvećavaju. 

Ove godine sredstva u Fondu iznose 30 miliona dinara i veća su za 37 odsto nego lane.

Od 2017. godine iz Fonda za nacionalne manjine podržano je skoro 100 projekata.

Tanjug /Foto :Tanjug – F. Krainčanić