PEKING – Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif razgovarao je danas sa svojim kineskim kolegom Vangom Jiom zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku i napora Teherana da zadrži otvorenim svoja svetska tržišta nakon povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Kina je jedan od glavnih kupaca iranske nafte, preneo je AP. 

Do susreta je došlo nakon što je Saudijska Arabija optužila Iran da stoji iza napada bespilotnom letelicom koja je zatvorila ključni naftovod u toj zemlji. 

Lokalne novine povezane sa kraljevskom porodicom Al Saud pozvale su juče Ameriku da pokrene “precizne napade” na Teheran.

SAD su poslale ratne brodove i bombardere u region kako bi se suprotstavile navodnoj pretnji od strane Irana.

Američka ambasada u Iraku saopštila je da je od Stejt departmenta dobila naređenje da sve osoblje koje nije neophodno odmah napusti Irak zbog eskalacije tenzija sa Iranom.

Zarif je doputovao u Peking nakon posete Japanu koji je poput Kine, jedan od glavnih uvoznika sirove nafte iz Persijskog zaliva, u sklopu intenzivnih diplomatskih napora za spašavanje nuklearnog sporazuma između Teherana i svetskih sila u središtu krize koja se odvija između Irana i SAD, navodi AP.

Iranska novinska agencija IRNA je citirala Zarifa koji je u Pekingu rekao da je međunaraodna zajednica uglavnom izdavala saopštenja umesto da sačuva sporazum. 

Američki predsednik Donald Tramp povukao iz sporazuma šest svetskih sila sa Iranom iz 2015. i nametnuo je Iranu široke sankcije koje su osakatile iransku ekonomiju.

Nakon što je Trump povukao Ameriku iz sporazuma, drugi potpisnici – Evropska unija, Francuska, Britanija, Kina, Rusija i Nemacka – pokušavaju da ga spasu.

Iran je nedavno upozorio da će nastaviti obogaćivanje urana na višem nivou ako novi sporazum ne bude postignut do 7. jula.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP