BEOGRAD – Savet Evrope i Evropska unija će nastaviti da pružaju podršku zaštiti i promociji prava nacionalnih manjina u Srbiji jer je to ne samo korisno za čitavo društvo, već i značajno doprinosi procesu evropskih integracija Srbije.

Ovo je jedan od zaključaka današnje prezentacije Ekspertskog izveštaja o postojećim modelima obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji, koju su organizovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i zajednički projekat Evropske unije i Saveta Evrope “Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji”.

Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja istakla je u svom uvodnom izlaganju značaj ovog nezavisnog ekspertskog izveštaja za poboljšanje modela obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina, kao i ispunjenje jedne od aktivnosti koje proizlaze iz Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

“Ovaj izveštaj daje dodatnu perspektivu novom izveštaju o primeni Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima u Republici Srbiji i preporukama datim institucijama Srbije u aprilu ove godine. Napredak postignut u obuci nastavnika za obrazovanje na jezicima manjina je pohvaljen, a pokazalo se da obrazovanje na manjinskim jezicima kao glavnim sredstvom podučavanja dobro funkcioniše i daje dobre rezultate”, rekao je Tobias Flesenkemper, šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Ekspertski izveštaj o postojećim modelima obrazovanja na manjinskim jezicima u Srbiji i drugim državama sa preporukama za izmenu postojećih modela obrazovanja na manjinskim jezicima pripremila je Claudine Brohy sa Univerziteta u Frajburgu i član Komiteta eksperata za Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Predstavnici državnih institucija, nacionalnih saveta nacionalnih manjina i međunarodnih organizacija pristustvovali su ovoj prezentaciji, koja je organizovana u okviru akcije “Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji”, koja je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope, “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku”.