BEOGRAD – Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da se godinama unazad u Srbiji trećina pritužbi u oblasti prava deteta, rodne ravnopravnosti, prava na zaštitu porodice, trudnica i samohranih roditelj odnosi na nasilje prema ženama i deci.

On je u saopštenju povodom Medjunarodnog dana porodice koji se sutra obeležava istakao da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kroz uspostavljanje efikasnije komunikacije i saradnje izmedju centra za socijalni rad, policije i tužilaštva, čija je primena traje dve godine, počeo da daje pozitivne efekte.

U oblasti rodne ravnopravnosti, koja obuhvata pitanje porodice, tokom 2018. godine najveći broj pritužbi zaštitniku gradjana, više od 40 odsto, ukazuje na povrede prava na naknadu zarade za vreme odsustva zbog trudničkog bolovanja, roditeljskog odsustva i nege deteta, prava trudnica i porodilja, ukazuje se u saopštenju.

“U borbi da se ostvare roditeljski ciljevi, obezbede neophodna materijalna dobra, pronadje ili sačuva radno mesto i dostignu novonametnute društvene vrednosti, često stradaju bazične osnove porodice – zdravi i funkcionalni odnosi”, rekao je Pašalić.

Zaštitnik gradjana je dodao da društvena pomoć i servisi podrške porodici na poslu, u obrazovnim i dugim ustanovama i porodicama suočenim sa siromaštvom, ne odgovaraju težini izazova sa kojima se suočavaju današnje porodice.”Nadležni i dalje u svojim procenama, decu koja žive u porodičnom nasilju i koja mu prisustvuju, ne prepoznaju kao žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, usled čega izostaju adekvatne mere njihove zaštite i sprečavanja daljeg ugrožavanja njihovih prava”, objasnio je Pašalić.

Beta