BEOGRAD – Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao je danas da je iza crveno-belih još jedna uspešna sezona i istakao da se novčani dug kluba smanjuje svake godine.

“Crvena zvezda iza sebe ima još jednu izuzetno uspešnu godinu. Svakodnevno smo naporno radili kako bismo danas mogli da kažemo da smo ponosni na stanje u klubu. Iz godine u godinu podižemo klub na evropski nivo, a godina za nama je najbolji dokaz toga”, rekao je Terzić na redovnoj sednici Skupštine kluba.

“Ove sezone smo napravili najveći sportski uspeh još od vremena osvajanja Kupa šampiona”, istakao je Terzić.

Terzić je podsetio da je Zvezda uspela da zadrži stručni štab i gro tima sa kojim je obezbedila plasman u Ligu šampiona.

“U ekstremno kvalitetnoj grupi smo imali ozbiljnu ulogu o čemu govori i činjenica da smo savladali veliki Liverpul i postigli najviše za srpski fudbal u Ligi šampiona ikada… U domaćem prvenstvu smo potvrdili apsolutnu dominaciju”, rekao je on.

Uspesi ostvareni na terenu doneli su pozitivan efekat i po pitanju finansija.

“Veoma važno je istaći i da Crvena zvezda već petu godinu zaredom završava sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Neto novčani dug Crvene zvezde se smanjuje svake godine. Za razliku od juna 2014. godine kada je dug iznosio 53 miliona evra, u decembru 2018. godine dug je 14 milona evra”, rekao je Terzić.

Kako je naveo, odlični rezultati koje je ekipa beležila na terenu uticali su na to da se vrednost igračkog kadra povećava.

“Juna 2014. tim Zvezde vredeo je 17,5 miliona, dok trenutno naš tim vredi čak tri puta više – 52 miliona. I u 2019. godini ćemo dobiti UEFA licencu već u prvom krugu, što dokazuje da sve svoje obaveze izmirujemo na vreme”, dodao je on.

Generalni direktor Zvezde je naveo da je klub u prethodnih 365 dana ime poreza u budzet Republike Srbije uplatio 6,7 miliona evra i istakao da je ta cifra viša nego što iznose svi sponzorski ugovori koje klub ima.

Terzić je rekao da Zvezda 92 odsto ukupnog prihoda ostvaruje iz inostranstva.

“Neto novčani dug kluba na dan 31.12.2018. godine iznosi oko 14 miliona evra. Knjigovodstveni dug sa datumom 31.12.2018 je u odnosu na realan dug veći, ali, kako bi se izbegla zabuna, treba znati da su to knjigovodstvene obračunske kategorije koje se ne plaćaju”, rekao je on.

On je rekao da je prihod od Lige šampiona, kao i od transfera igrača, u visini od 18 miliona evra iskorišćen za otplatu starog duga.

“S obzirom na to da je prihod koji ide klubovima kroz velike bonuse za učešće za u UEFA takmičenjima, kao i kroz televizijska prava za prenos mečeva, intencija Crvene zvezde mora da bude veće ulaganje u tim i igrače, kako bi Crvena zvezda svake godine bila učesnik nekog UEFA takmičenja”, kazao je Terzić.

Terzić je, na kraju, posebno istakao to što je Zvezda istrajala i uspela u borbi da se prizna, kako je rekao, legitimno osvojena titula šampiona Srbije iz 1946. godine.

“Nastavićemo da ulažemo maksimalan napor kako bismo i u narednoj godini nastavili sa pobedama, smanjenjem duga i učvršćivanjem mesta Crvene zvezde u Evropi”, zaključio je generalni direktor Crvene zvezde.

Beta