BRISEL – Evropska unija i OEBS pozdravili su danas odluku ruskih vlasti da povuku krivičnu prijavu protiv istraživačkog novinara Ivana Golunova za trgovinu drogom.

Portparolka EU Maja Kocijančić je na Tviteru pozdravila povlačenje krivične tužbe ali izrazila zabrinutost zbog kočenja slobode medija u Rusiji.

“Odluka o povlačenju tužbe protiv istraživačkog novinara Ivana Golunava je pozitivan rezultat u ovom konkretnom slučaju. Medjutim trend oko medijskih sloboda je dalje zabrinjavajući. Nezavisni i kritični glasovi su neophodan deo svakog dinamičnog društva”, napisala je Kocijančić na Tviteru.

Kocijančić je dodala i da je sloboda izražavanja osnovno ljudsko pravo i da novinari moraju da budu slobodni da rade svoj posao.

Predstavnik OEBS-a za Medije Arlem Dezir je pozdravio povlačenje krivične prijave protiv ruskog novinara Golunova i rekao da su to odlične vesti.

“Optužba je bila bez osnova i nikad nije ni trebalo da bude uhapšen. Mobilizacija za njegovo oslobadjanje i slobodu štampe je bila impresivna”, napisao je Dezir na svom Tviteru.

Ruska policija povukla je danas krivičnu prijavu protiv novinara Ivana Golunova, saopštio je ministar policije Rusije Vladimir Kolokoljcev. Kolokoljcev je saopštio da će biti ukinuta mera domaćeg pritvora zbog odsustva dokaza da se Golunov bavio prodajom narkotika.

Slučaj je privukao veliku pažnju i u Rusiji i u inostranstvu, usled zabrinutosti da je Golunov možda uhapšen zbog rada za nezavisni portal Meduza.

Drugi portparol EU rekao je da su optužbe protiv Golunova slične sumnjivim optužbama za trgovinu drogom protiv aktivista za ljudska prava i novinara, prenosi Frans pres.

On je takodje rekao da su zabrinjavajući izveštaji o tome da je policija tukla Golunova za vreme hapšenja i pritvora.

Beta