PRIŠTINA – Specijalna predstavnica Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova ocenila je da je potrebna politička volja da bi bile povučene takse na uvoz robe iz Srbije i BiH i da bi bio nastavljen dijalog koji bi doveo do obostrano prihvatljivog rešenja.

Apostolova je za RTK2 rekla kako smatra da dijalog nije suspendovan ali da je svakako u problemu i sada se pokušava naći izlaz iz te situacije kako bi se strane vratile za pregovarački sto.

“Najbolje rešenje da Vlada Kosova ukine taksu, jer njom ona krši sporazum Cefta i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, istakla je Apostolova.Angažovanje Nemačke i Francuske Apostolova vidi kao podršku nastavka dijaloga i ona je kako kaže dobrodošla ukoliko će dati rešenje.

Komentarišući najave najviših zvaničnika Kosova da neće dozvoliti formirnje Zajednice srpskih opština, Aposolova je rekla da je nemoguće eliminisati ono što je dogovoreno u procesu dijaloga i dodala da obe strane imaju obavezu da sprovedu odredbe tog sporazuma.

Apostolova smatra da bi konačni dogovor trebalo da bude sveobuhvatan i pravno obavezujući za obe strane, odnosno da on obuhvati sva otvorena pitanja Kosova i Srbije.

Govoreći o protivljenju lokalnih organa Dečana da vrate zemlju manastiru Visoki Dečani, Apostovala je rekla da se već tri godine ne sprovodi odluka Ustavnog suda.

“To nas brine”, dodala je Apostolova i najavila da EU neće odustati od namere da se ova odluka suda sprovede.

Beta