KAIRO – Arapska liga ponovila je danas da će plaćati Palestinskoj upravi 100 miliona dolara mesečno, dan nakon što je Bela kuća obelodanila bliskoistočni mirovni plan.

Arapski ministri spoljnih poslova su na sastanku u Kairu ponovili obećanje dato prvobitno u aprilu da ojačaju „ budžet Palestinske uprave transferom od 100 miliona dolara mesečno, jer je suočen sa finansijskim preprekama“, navedeno je u saopštenju.

Oni su takodje insistirali, u indirektnoj kritici ekonomskog plana Bele kuće, na „ potpunoj arapskoj podršci ekonomskoj, političkoj i finansijskoj nezavisnosti palestinske države“.

U subotu su SAD rekle da bliskoistočni mirovni plan, koji će naredne nedelje biti predstavljen u Bahreinu ima za cilj da se obezbedi preko 50 miljardi dolara za Palestince i otvori milion radnih mesta za njih tokom jedne decenije.

Plan „ Mir za prosperitet“ predvodi zet i visoki savetnik predsednika SAD Donalda Trampa Džared Kušner.

Palestinska uprava bojkotuje dvodnevnu konferenciju u Bahreinu koja počinje u utorak.

Ona tvrdi da Tramp teži da kupi Palestince i liši ih nezavisne države. Skupu će prisustvovati izraelski biznismeni ali zvanični predstavnici vlade nisu pozvani.

Egipat i Jordan su potvrdili da šalju delegacije niskog nivoa na takozvani radni sastanak u Manami, glavnom gradu Bahreina.

Samitu će prisustvovati i predstavnici zemalja Zaliva i Maroka.

Politički deo plana će se predstaviti, kako je nagovešteno u novembru, nakon drugih izbora u Izraelu ove godine.

Medjutim, ni u njemu nema pomena o stvaranju palestinske države što je decenijama bio cilj američke diplomatije.

Arapski minisitri su danas takodje osudili ono što su nazvali „izraelskom kradjom palestinskih javnih fondova“.

Izrael sakuplja poreze u ime Palestinske uprave ali je u februaru odlučio da umanju ukupnu sumu za 138 miliona dolara jer tvrdi da toliko Palestinci plaćaju političkim zatvorenicima osudjenim na zatvor zbog napada na Izraelce.

Beta-AFP