LONDON – Dramatični gubitak težine Džulijana Asanža se stabilizovao i on će uskoro biti dovoljno dobro da napusti zatvorsku bolnicu, izjavio je njegov otac Džon Šipton pošto ga je u utorak posetio u zatvoru Belmarš u Londonu.

Osnivač VikiLiksa je pre nekoliko nedelja prebačen u medicinsko odeljenje u zatvoru nakon iznenadnog i dramatičnog gubitka težine zbog bolesti, piše Sidnej Morning Herald, ne navodeći o kojoj je bolesti reč.

“Izgubio je oko 10 kilograma, što nije dobro, ali se sada stabilizuje”, rekao je Šipton nakon što je proveo sat vremena sa svojim sinom u centru za posetu tog zatvora visoke sigurnosti.

“Njegovi pokreti postali su fini i delikatni, i on pažljivo razmišlja o stvarima pre nego što ih kaže. Ne govori brzo. Ono što kaže, promišljeno je – dobro promišljeno”, dodao je Asanžov otac.

Šipton je rekao da bi to mogao biti simptom intenzivnog psihološkog pritiska kojem je njegov sin bio izložen.

Ali Šipton je rekao da je “borba još traje”, iako je “vatra pomalo zgasnula”, a njegov sin je “očigledno optimističan” da neće biti izručen SAD po optužbama za špijunažu.

Ranije ovog meseca Asanž se nije pojavio na sudu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Šipton je rekao da se najviše brine da zatvorska ograničenja sprečavaju njegovog sina u pripremi odbrane protiv izručenja.

Očekuje se, ipak, da će se Asanž pojaviti putem video linka na ročištu u petak, kada se očekuje da će biti objavljeni novi detalji o američkom slučaju protiv njega, piše australijski list.

“Kako pripremati slučaj kada ne možete pristupiti dokumentima ili kompjuteru ili (pravnim) papirima?”, rekao je otac osivača Vikiliksa.

Asanža je u utorak posetio i kineski umetnik i aktivista Aj Vejvej – koji je rekao da je “veoma zabrinut” zbog Asanžovog stanja, i za razliku od Šiptona ne misli da je Asanž optimističan po pitanju svojih izgleda.

On j erekao da su njih dvojica razgovarali o tome koliko su “ljudska prava krhka u današnjem svetu”.