VAŠINGTON – Bela kuća je danas objavila predlog ulaganja 50 milijardi dolara u investicione i infrastrukturne projekte u palestinskim oblastima kao potporu dugo očekivanom američkom mirovnom planu za rešenje višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba.

Danas objavljen predlog poziva na projekte vredne 27,5 milijardi dolara u Zapadnoj obali i pojasu Gaze, i na projekte vredne 9,1 milijardu, 7,4 milijarde i 6,3 milijarde dolara za Palestince u Egiptu, Jordanu i Libanu. Projekti su u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja, električne energije, vodosnabdevanja, visoke tehnologije, turizma i poljoprivrede.

Predlog, koji poziva na kombinaciju javnog i privatnog finansiranja i treba da stvori najmanje milion novih radnih mesta za Palestince, objavljen je na sajtu Bele kuće uoči dvodnevne konferencije u Bahreinu “Mir za prosperitet”, posvećene rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Ta konferencija, zakazana za utorak i sredu, biće održana u vreme velike sumnje u njenu celishodnost i uz otvoreno palestinsko protivljenje. Očekivanja od konferencije su izuzetno niska, pošto na njoj neće učestvovati zvanični predstavnici ni Izraela ni Palestinaca i usled dugotrajne neizvesnosti i dubokih sumnji u političku viziju mirovnog plana.

Beta AP