Istanbul – U Istanbulu su danas održani ponovljeni izbori za gradonačelnika, a prema preliminarnim rezultatima nakon 98,55 posto obrađenih birališta u vodstvu je Imamoglu sa osvojenih 53,97 posto glasova.

Kandidat turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Redžepa Tajipa Erdogana, za gradonačelnika Istanbula Binali Jildirim izjavio je večeras, da je njegov oponent Ekrem Imamoglu u vodstvu nakon današnjih ponovljenih izbora u gradu na Bosforu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vrhovna izborna komisija je ukinula zabranu objavljivanja rezultata. Trenutno je u vodstvu moj oponent Ekrem Imamoglu. Čestitam mu i želim sreću”, poručio je Jildirim iz sedišta AK Partije u Istanbulu.

Yildirim se zahvalio svima koji su učestvovali u njegovoj predizbornoj kampanji.

“Izbori su demokratija. Ovi izbori su još jednom pokazali da demokratija u Turskoj funkcioniše u najboljem redu. Konačni rezultati će biti objavljeni posle”, kazao je Yildirim.

Izrazivši nadu da će rezultati današnjih izbora biti korisni za Istanbul, Yildirim je izrazio nadu da će Imamoglu raditi dobre stvari za taj grad.

“Truditi ćemo se, da mu budemo na usluzi i na pomoći u svemu što bude radio u korist građana Istanbula. Želim da to zna”, kazao je Jildirim.

U Istanbulu su danas održani ponovljeni izbori za gradonačelnika, a prema preliminarnim rezultatima nakon 98,55 posto obrađenih birališta u vodstvu je Imamoglu sa osvojenih 53,97 posto glasova. Za Imamoglua je glasalo 4.655.327 birača.

Kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binali Yildirim osvojio je 45,13 posto, odnosno 3.892.775 glasova.

Na izborima u Istanbulu glasalo je 84,39 posto registrovanih birača.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije (YSK), pravo glasa na današnjim izborima u Istanbulu imala su 10.560.963 registrovana birača, koji su glasali na 31.342 biračka mesta.

Izborni dan u Istanbulu protekao je uz pojačane mere sigurnosti i bez većih incidenata, a preliminarni rezultati izbora se očekuju večeras.

Lokalni izbori u Turskoj održani su 31. marta ove godine. Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) je 6. maja donela odluku kojom su poništeni rezultati martovskih izbora za gradonačelnika Istanbula i naredila ponavljanje izbora za tu funkciju.

Izvor. AA