BEOGRAD – Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak ocenio je kako veoma važno to što je već 5.837 službenika prošlo kroz stručno usavršavanje na Nacionalnoj akademiji, jer su kadrovski kapaciteti, bez obzira da li rade u Beogradu, Babušnici ili Sjenici ključ reformi.

“Izgradnja kapaciteta i stučno usavršavanje zaposlenih na lokalnom nivou od primarne je važnosti, jer su kadrovski kapaciteti ključ svih reformi, pokretačka sanga koja upravu može učiniti paritetnom standaradima EU – delotvornom, prilagođenom potrebama savremenog društva, bez nepotrebnih troškova, efikasnom, transparentnom i participativnom”, kazao je državni sekretar.

Bošnjak je to rekao na okruglom stolu u okviru zajedničkog projekta Ministarstva, Stalne konferencije gradova i opština i Saveta Evrope “Jačanje kapaciteta lokalne samouprave Faza 2”, gde je govorio i šef drugog sektora operacija Delegacije EU Štefen Hudolin.

Bošnjak je podsetio na značaj obuke, koja je pre dve godine prvi put obuhvatila i zapslene na lokalnom novou.

“Nacionalna akademija za javnu upravu od januara prošle godine ima centralno mesto u sistemu stručnog usavršavanja u javnoj upravi i do sada je sprovela 301 obuku, sa ukupno 2.428 sati obuke i 5.837 polaznika”, rekao je on.i izrazio očekivanje da će taj broj rasti, uz jačanje kapaciteta Akademije, koja bi na jesen trebalo da dobije novi posloni prostor.

Prema njegovim rečima, oblast stručcnog usavršavanja normativno je potpuno reformisana i po prvi put usklađena na republičkom i lokalnom nivou, što do pre samo dve godine nije bio slučaj.

“Usmereni smo na uvođenje jedinstvenih merila, kriterijuma i standarda u sistem stručnog usavršavanja na nivou cele javne uprave i obezbeđenje uslova za jednak pristup pravu na usavršavanje, bez obzira da li se radi o državnom službeniku zaposlen u ministarstvu u Beogradu ili u Babušnici, Sjenici, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici..”, rekao je Bošnjak.

Dodao je da pri tome, ne treba zanemariti činjenicu da se u procesu evrointegracija oko 70 odsto acquis-ja implementira na lokalnom nivou.

Šef drugog sektora operacija Delegacije EU Štefen Hudolin rekao je da su aktivnosti na stučnom usavršavanju zaposlenih u lokalnoj samupravi, iako nisu deo čvrstog tkiva nijednog pregovaračkog poglavlja vema važno hoirizontalno i prožimajuće pitanje kroz čiji razvoj se doprinosi ostvarenju obaveza iz svih drugih pregovaračkih poglavlja.

Dodao je da EU i Nemačka čiji je zvaničnik bio pre dolaska na funikciju u EK ima veoma visoke standarde u toj oblasti te da želi da se takav isti nivo ostavari i u zemljama kandidatima .

“Želimo da se to ostvari uz veoma jasnu podelu između politike i uprave na osnovu nepristrasne i profesionalne državne uprave uz sveukupnu snagu uprave i pravosudnog sistema koji primenjuju i sprovede solidan zakonski okvir”, rekao je on i podsetio da taj vid unapređenja i refomri doprinosi ekonomskom razvoju, borbi protiv korupcije, upravljanju projektima i stavaranju poverenja.