BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarali su danas sa uspešnim nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije o funkcionisanju aktivnosti u reformi obrazovanja i njihovim predlozima i sugestijama za unapređenje obrazovnog sistema.

Premijerka je rekla da njeni današnji sagovornici utiču na bolju budućnost i da zato i ona i ministar Šarčević žele da čuju njihova iskustva.

“Vaše mišljenje o reformama nam je važno, jer želimo da znate da imate podršku u Vladi Srbije”, rekla je Brnabić nastavnicima i pozvala ih da joj i nakon ovog sastanka dostavljaju predloge i sugestije.

Premijerka je danas razgovarala sa 17 uspešnih nastavnika, a do sada je tokom prethodnih susreta u vladi sa oko stotinu nastavnika razmenila ideje i predloge za unapređenje nastave u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Šarčević je rekao da je cilj ovakvih susreta da se čuju ideje uspešnih nastavnika o tome u kom pravcu reforma obrazovanja treba da ide i u tom kontekstu naveo da je, pored već formiranih timova u raznim oblastima, u planu i onaj koji će se baviti primerima dobre prakse.

Govoreći o jednosmenskoj celodnevnoj nastavi Šarčević je naveo da je u 240 školskih ustanova u Srbiji taj sistem već uveden i da otvara brojne mogućnosti, na šta ukazuje i podatak da je čak 50 dodatnih pedagoških sadržaja prijavljeno za takav vid nastave.

Bitka za obrazovanje je veća nego ikada i to je pravi podvig za našu državu, poručio je ministar prosvete i nastavnicima izneo ideje i planove ministarstva koje vodi. 

On je poručio da je cilj Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da motiviše i podstiče takve nastavnike da i dalje šire svoju praksu.

Na sastanku je razgovarano i o radu sa darovitim učenicima i osnivanju novih istraživačkih centara poput Petnice i Tršića, o tome kako da škole “uhvate korak” sa razvojem IT industrije i tehnološkog napretka, ali i o brizi o obrazovanju srpske dece koja žive van Srbije. 

Nastavnike koji su bili na razgovoru u Vladi Srbije predložili su rukovodioci u njihovim školama na osnovu rezultata koje su pokazali uvodeći inovativnu praksu, ali i na osnovu rezultata na takmičenjima.

Tanjug