BEOGRAD – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da ispisivanjem poruke “Kosovo je Srbija” na novčanici od 100 američkih dolara nije uništio novčanicu niti uvredio Bendžamina Frenklina čiji je lik na njoj, već postupio potpuno u skladu sa suštinskom idejom tog američkog velikog naučnika i državnika.Dačić je izjavom za Sputnjik odgovorio na jučerašnje reagovanje ambasade SAD u Beogradu koja je istim povodom, na pitanje Radija slobodna Evropa (RSE), navela da ;bi ministar spoljnih poslova Srbije Ivica ;Dačić ;trebalo da razmisli o svojim postupcima.

“Umesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Bendžamina Frenklina, ministar ;Dačić ;bi možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi: ‘Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susedima'”, navodi se u odgovoru Ambasade SAD.

“Srbija će se uvek boriti protiv svake poročne i lažne narko-države i uvek ćemo težiti mir sa svim susedima. Srbija samo nikad neće tretirati sopstvenu zemlju kao susednu, kao što to neće činiti ni Amerika. I kao što to ne bi činio ni Bendžamin Frenklin. Ono što sam učinio je poštovanje univerzalnog principa svih priznatih država, pa i SAD i Srbije”, rekao je Dačić za Sputnjik.

Kako dodaje ruski portal na srpskom jeziku, Dačić je “povodom pregovaračke bitke za buduću sudbinu Kosova, podsetio na još jednu mudru poruku Bendžamina Frenklina koja glasi: ‘Onaj ko ima strpljenja, može imati šta hoće'”.

Beta