VAŠINGTON – Demokratski kandidati za stranačku nominaciju za američke predsedničke izbore sukobili su se oko zdravstvene zaštite i pogranične politike u prvoj, iznenađujuće žestokoj, debati koja je pokazala razmere podela u stranci po pitanju ukidanja privatnih zdravstvenih osiguranja i prelaska na sistem jedinstvenog zdravstvenog osiguranja.

U prvom krugu debate u sredu nekoliko manje poznatih kandidata za pažnju javnosti borilo se vičući u nastojanju da dokažu da na predsjedničkim izborima u novembru 2020. mogu da se bore sa aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom.

Debata je protekla u stalnim napadima na Trampa, na njegovu ekonomsku politiku za koju su ocijenili da pomaže bogatima, kao i na njegovu pograničnu politiku koju su ocenili bezdušnom, prenosi zagrebački portal Index.hr.

Kandidati su se često i međusobno napadali, a najčešća meta bio je Beto O”Rurk. 

Bivši kongresmen morao je da se bori s drugim Teksašaninom, bivšim ministrom stanogradnje Džulijanom Kastrom oko pogranične politike, a sa njujorškim gradonačelnikom Bilom de Blasiom oko zdravstvene zaštite.

Žestoka rasprava oko zdravstvene zaštite počela je kada je od kandidata zatraženo da se dizanjem ruku izjasne da li podržavaju ukidanje privatnih zdravstvenih osiguranja. 

Ruke su podigli samo senatorka Elizabet Voren i de Blasio koji su brzo krenuli u napade na druge kandidate.

Voren, predvodnica stranačkog progresivnog krila čija je popularnost u usponu, poručila je da privatna osiguranja zloupotrebljavaju Amerikance i stoga podržava državno osiguranje i kritikovala je one koji tvrde da to u političkom smislu ne može da se izvede.

“Ono što vam zapravo poručuju je da neće da se bore za to. Zdravstvena zaštita je osnovno pravo i ja ću se za nju boriti”, poručila je Voren.

Bivši kongresmen Džon Dilejni, glasni kritičar tog pristupa, podržava univerzalno pravo na zdravstvenu zaštitu uz zadržavanje privatnih osiguravajućih društava. 

On je rekao je da demokrate ne bi trebalo da odbace sistem kojim su neki Amerikanci zadovoljni.

Pristup “Mediker za sve” koji podržavaju Voren i Sanders i koji je dobio podršku u Kongresu, stvorio bi državno osiguranje kojim se ukidaju privatna osiguranja.

Kastro je napao O”Rurka zbog razdvajanja porodica i pritvaranja migranata na južnoj granici. 

Kastro bi dekriminalizovao sve ilegalne prelaske granice koji rezultiraju razdvajanjem porodica i pozvao O”Rurka i ostale da ga podrže.

Intenzivna debata nakon šest meseci relativno smirene kampanje pokazuje koliko su visoki ulozi u trci u kojoj je više od 20 demokrata.

Niko nije spomenuo trenutnog favorita Joa Bajdena koji će se sučeliti s glavnim protivnikom Berniejem Sandersom i još osam protivkandidata na drugoj debati večeras.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da neće na Tviteru reagovati na prvu debatu, ali nije mogao sda se uzdrži i ubrzo nakon početka debate objavio je: “DOSADNO!”.

Tanjug