BANJALUKA – Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da su Bošnjaci izabrali /hrvatskog člana Predsedništva BiH/ Željka Komšića kao “podobnog Hrvata”, te dodaje da je u takvom Predsedništvu veoma teško da RS ostvari svoje interese.

“Komšić je došao tu na osnovu nekoliko sumnjivih procesa koji su vezani za osnovnu stvar da Hrvati čiji je on predstavnik osporavaju njegov legitimitet, pokazujući da su u njegovoj kvoti glasova najveći deo bili Bošnjaci. Bošnjaci su sebi birali podobnog Hrvata”, rekao je Dodik za ATV.

On je ocenio i da se u Komšićevoj politici vidi velika naklonjenost politickom Sarajevu, a ne bavljenje interesom Hrvata.

“Sama činjenica da su njemu gotovo sve opštine u kojima je hrvatsko stanovništvo većinsko poručile da ne dolazi govori o tome da je on na neki nacin delegitimisan”, kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, Komšić uživa u jednoj apstraktnoj poziciji u kojoj ne postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego samo građani a to je, zaključuje, najbliže tome da postoje samo Bosanci.

“Njemu nije smetalo da bude viđeni pripadnik Armije BiH koja je činila zločine protiv Srba i zbog koje je iz Sarajeva proterano 150.000 pripadnika našeg naroda i borio se protiv Vojske RS i zato je njemu razumljivo da čim se pomene nešto o tome, on to blokira na neki ružan način. Zbog toga ja ne želim previše da razgovaram o tome”, rekao je Dodik.


Tanjug