Novi Pazar – Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća i većnik liste “Vakat je” Esad Rahić, komentarišući krizu u funkcionisanju BNV, rekao je za Indeksonline je da su pred partnerima koji čine većinu dva puta: Prema Rahiću “jedan put je dogovor na principima koalicionog sporazuma, kako je veće do sada i funkcionisala a drugi je miran razlaz i raspisivanje izbora za novi saziv BNV”.

“Imali smo više nego korektnu saradnju sa predsednkom veća Esadom Džudžom i veće je otvorilo teme važne za identitet Bošnjaka i zaista smo mogli da rešimo mnoga otvorena pitanja na taj način. Međutim, stvari su se promenile sa pokretanjem inicijative za rešavanje pitanja statusa Sandžaka jer je to učinjeno na jedan potpuno nelegitiman i netransparentan način” rekao je Rahić.

On pojašnjava da je za tu listu potpuno neprihvatljiva politizacija BNV od bilo koje političke stranke a ovde se upravo radi o pokušaju SDA da veće radi na isti način na koji je funkcionisalo u prethodnom mandatu.

“Zato u ime liste “Vakat je” apelujem da se vratimo principima na kojima je ovaj saziv veća i konstituisan, a to podrazumeva stalne dogovore, konsultacije, razgovore i dijalog među partnerima u cilju traženja rešenja za probleme sa kojima se Bošnjaci suočavaju. Ukoliko to nije moguće onda je najpoštenije da idemo na nove izbore, pa neka se građani na demokratski način izraze kakvo veće zapravo žele” kaže on.

Rahić dodaje da je najore da ostane postojeće stanje “gde ćemo se međusobno prepucavati što nas odvlači od rešavanja onih pitanja koja su u nadležnosti nacionalnih saveta” zaključio je on.