BRISEL – Povodom 12. juna Svetskog dana borbe protiv dečijeg rada Evropska unija ukazuje na 152 miliona dece koja su žrtve dečijeg rada širom sveta i poziva na zaštitu dečijih prava.

”EU će i dalje biti lider u borbi za prava dece širom sveta kako bi izgradila bolju sadašnjost i bolju budućnost za mlade generacije”, navode u Evropskoj komisiji.

Evropska komisija i šefica EU diplomatije Federika Moegerini u saopštenju povodim Dana borbe protiv dečijeg rada navode procenu da širom sveta danas postoji čak 152 miliona đece koja su žrtve dečijeg rada i kojim je uskraćeno pravo na pristup obrazovanju i siguran životni prostor.

”Povodom Svetskog dana borbe protiv dečjeg rada, 12. juna, Evropska unija, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, ponavlja svoju čvrstu opredijeljenost za odbranu ljudskih prava svakog deteta”, navodi se u saopštenju.

U Briselu podsećaju da se ove godine obeležava 30. godina Konvencije UN-a o pravima deteta i 20. gdina Konvencije Međunarodne organizacije rada o najgorim oblicima dečjeg rada.

Navodi se da je fokusiranje na borbu protiv dečijeg rada u svim relevantnim sektorima i politikama ključno za dostizanje cilja UN za 2025. godinu.

”Mi preduzimamo akcije koristeći sva sredstva koja su nam na raspolaganju, počevši od razvojne saradnje, političkih dijaloga i dijaloga o ljudskim pravima, do socijalnih i trgovinskih politika”, navode u Evropskoj komisiji.

U saopštenju Evropske komisije naglašava se da je EU sa partnerima iz UN, organizacijama civilnog ali i privatnog sektora, angažovana na podizanju svesti i uspostavljanju regionalnih strategija koje rešavaju pitanja prekograničnog dečijeg rada.

EU je do sada u okviru projekta ”Jasan pamuk” u cilju eliminacije dečijeg rada i prisilnog rada u oblasti tekstila i odevnih predmeta izdvojila 7,5 miliona evra za sporvođenja zakona i zadovoljavanje osnovnih potreba i prava dece koja se bave ili su izložena riziku dečijeg rada u Burkini Faso, Maliju, Pakistanu i Peruu.

U EU navode da izdvajanjima iz budžeta doprinose i zaštiti dece u sukobima, uključujući Siriju i Jemen, finansiranju obrazovanja u vanrednim situacijima, podržavanju socijalne zaštite i zakonodavstva, ali i da koriste trigovnske podsticaje sve u cilju ukidanje đečjeg rada širom sveta.