BEOGRAD – Forum beogradskih gimnazija pozvao je ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da preuzme odgovornost za ponovljeni skandal oko polaganja završnog ispita za upis u srednje škole i omogući učenicima da se upišu na osnovu ostvarenog uspeha u osnovnoj školi.

“Nakon što su 2013. godine ‘provaljeni’ testovi iz matematike tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović, iako nije bilo dokaza da su oba testa ‘provaljena’, doneo je odluku da se tadašnji maturanti upišu na osnovu ostvarenog uspeha u osnovnoj školi. Forum beogradskih gimnazija poziva aktuelnog ministra da zbog osnovane sumnje u regularnost ispita donese istu odluku i ove godine”, navodi se u saopštenju.

Taj forum je podsetio da je u više navrata isticao moguće rizike od zloupotreba u polaganje završnog ispita i da je današnji skandal sa testovima očigledna potvrda onoga na šta su oni upozoravali.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda odloženo je preventivno za četvrtak, 20. jun, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu prosvete.

Ministar Šarčević potvrdio je da je test “provaljen”, ali je naveo da je sistem zatajio negde na terenu, u nekoj školi, uprkos tome što su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao.

Beta