SUBOTICA – Najbolji fudbaleri hrvatske i srpske manjine u Srbiji i Hrvatskoj odigraće 15. juna utakmicu u bačkom mestu Tavankutu, a utakmicu će pratiti lideri tih zajednica Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini rekao je da održavanje fudbalske utakmice predstavlja priliku za sastanak političkih predstavnika Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske “s ciljem da njihova saradnja i u području sporta bude u funkciji stvaranja boljih odnosa između dve države”, prenela je Hina.

Kako je naveo, pripadnici obe nacionalne manjine žele da budu “istinski most saradnje” i da daju svoj prinos daljem napretku odnosa između Srbije i Hrvatske.

Utakmica reprezentacija manjina odigraće se tri godine posle prvog susreta u Vukovaru, kada su Hrvati iz Vojvodine pobedili s 4:0.

Susret organizuju Hrvatsko nacionalno veće (HNV), Zajedničko veće opština i Srpsko narodno veće u Hrvatskoj, uz podršku fudbalskih nacionalnih saveza Srbije i Hrvatske.

Žigmanov je, upitan da li će nedavni incidenti usmereni protiv pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj opteretiti taj susret, oštro osudio napade.

Kako kaže, očekuju da u Hrvatskoj mora prestati nasilje prema pripadnicima nacionalnih manjina.

“Mislim da tako šaljemo i više nego jasnu poruku, šta su naša očekivanja kada je u pitanju Republika Srbija”, zaključio je Žigmanov, prenela je Hina.