BRISEL – Evropska komisija je danas potvrdila da je dobila obaveštenje Holandije da traži ; suspenziju bezviznog režima za državljane Albanije.

Inicijativu za ukidanje bezviznog režima zatražili su od vlade holandski poslanici uz obrazloženje da je “znatno povećena kriminalna aktivnost albanske mafije u Holandiji, koja zloupotrebljava slobodu putovanja bez viza za širenje svoje krijumčarske mreže”, prenosi hrvatska agencija Hina.

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto potvrdila je da su primili zvanično obaveštenje sa takvim zahtevom i da će ga sada pažljivo proučiti i sa svojom analizom upoznati Savet EU i Parlament.

Ovo je prvi put da se za jednu zemlju Zapadnog Balkana traži ponovno uvodjenje viza.

Komisija je po prijemu takvog obaveštenja neke članice dužna da napravi detaljnu analizu i predloži rešenje, a konačnu odluku donose Evropski savet i Parlament.

Ovaj zahtev dolazi u trenutku kada bi ;zemlje članice EU trebalo da odluče šta ća uraditi sa ; preporukom Evropske komisije da se sa Severnom Makedonijom i Albanijom otvore pristupni pregovori. ;Upravo se Holandija, zajedno s Francuskom, u poslednje vreme najviše protivi bilo kakvim pomacima prema daljem proširenju EU, prenosi Hina.

Beta