ISTANBUL – Pobednik na izborima za gradonačelnika Istanbula Ekrem Imamoglu opet je upozorio predsednika Recepa Tayyipa Erdogana da poštuje demokratiju i naglasio je da će biti u problemu onaj ko odluči da ne služi narodu i ko da prioritet politici umesto stanovništvu.
Govoreći za CNN nekoliko dana nakon pobede nad kandidatom Erdoganove i dalje vladajuće AK partije Binalijem Yildirimom, Ekrem Imamoglu je izjavio da je ova izborna trka bila izvanredan test demokratske tradicije Turske.

“Svima nam je 23. juna dokazano da niko, ni pojedinac ni vlast, ne može stajati na putu volje naroda, a nijedan političar nema luksuz da ignoriše tu činjenicu. Ovo nije pretnja, ovako stvari stoje”, rekao je Imamoglu.

Pojedini prognoziraju kako je Imamogluova pobeda označila početak kraja vladavine AKP-a, a mnogi stanovnici Istanbula već neko vrijeme okrivljuju Erdogana za ekonomsku krizu, nezaposlenost i pad vrednosti turske lire.

Imamoglu, koji je za širu javnost do sada bio nepoznat na političkoj sceni, postao je jedna od glavnih zvezda opozicione Republikanske narodne partije (CHP) u Turskoj, a morao se dva puta upuštati u izbornu trku nakon što je AKP osporila ishod prvog glasanja u aprilu, tvrdeći da je reč o prevari.

“U nedeljnoj pobedi videlo se da je rezultat legitiman. Niko neće moći ponovo da se meša u izbore”, rekao je novi gradonačelnik Istanbula.