Naslovna PLANETA Iran tvrdi da ima dokaze da je oboreni američki dron ušao u...

Iran tvrdi da ima dokaze da je oboreni američki dron ušao u vazdušni prostor

TEHERAN – Teheran ima “neoborive” dokaze da je oborena američka bespilotna letelica ušla u iranski vazdušni prostor, suprotno tvrdnjama SAD, saopštilo je danas iransko Ministarstvo inostranih poslova.

Zamenik šefa iranske diplomatije Abas Aragči energično je protestovao švajcarskom ambasadoru u Teheranu koji zastupa američke interese, rekavši da Iran poseduje “neoborive” dokaze da je bespilotna letelica povredila iranski vazdušni prostor.

“Ostaci letelice pronadjeni su u iranskim teritorijalnim vodama”, rekao je Aragči ambasadoru Markusu Lajtneru tokom hitnog telefonskog razgovora, navodi se u saopštenju iranskog ministarstva i dodaje da su SAD pozvane da poštuju vadušnu i pomorsku granicu Irana.

Aragči je ponovio da Iran ne želi rat upozoravajući američke snage da će Teheran odgovoriti na sve “nepromišljene mere” u regionu.

Vašington je u medjuvremenu zabranio američkim aviokompanijama da do daljeg nadleću vazdušni prostor pod kontrolom Teherana iznad Omanskog zaliva posle obaranje bespilotne letelice, koja je, prema američkim tvrdnjama, bila 34 kilometara od iranske teritorije.

To ograničenje se uvodi zbog “pojačanih vojnih aktivnosti i rastućih političkih tenzija u regionu” što može da bude opasno za američko civilno vazduhoplovstvo, navele su američke vlasti.

Beta AFP

Exit mobile version