BEOGRAD – Ono što sada čini i nagoveštava da čini predsednik Crne Gore Milo Đukanović izaziva čuđenje čitavog sveta, rekao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

“Neka mu Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu celog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve”, izjavio je patrijarh za TV Hram.

On je, kako prenose Vijesti, negirao i crnogorski identitet, zapitaviši šta su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore, dodavši da isto tako postoje Šumadinci, Vojvođani, Ličani, Bosanci, Hercegovci i drugi.

Kako kaže, žalosno je da čovek koji je na “tronu svojih predaka” čini ono što ni Turci nisu činili.

“Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda”, rekao je Irinej.

Kaže da Đukanović danas diže glas protiv Srba u Crnoj Gori, protiv srpske crkve i oduzima vekovnu imovinu srpske crkve i srpskog naroda.

“Nažalost, teško mi je to da kažem – ali srpski narod lepo kaže da je poturica gori od Turčina”, kazao je patrijarh Irinej.


nedeljnik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here