Brno – Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobedila je u gostima okviru 6. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selekciju Češke rezultatom 24:23 i tako se prvi put u istoriji plasirala na smotru najboljih evropskih ekipa naredne godine.

Celo prvo poluvreme su se ekipe smenjivale u vođstvu, a podatak da ni u jednom trenutku ni Češka ni BiH nisu imali dva gola prednosti najbolje oslikava stanje na terenu.

Ponovo je dominirao Nikola Prce koji je postigao četiri pogotka u prvom poluvremenu, a na odmor rukometaši BIH su otišli s golom prednosti nakon što je Josip Perić zatresao mrežu domaćih u poslednjim sekundama prvog poluvremena.

I u nastavku smo gledali identičan rukomet. Ekipe su smenjivale u vodstvo, a Prce je apsolutno dominirao u napadima BIH selekcije.

U poslednjoj četvrtini utakmice igra BIH selekcije se prvi put malo raspala pa su Česi u 53. minuti došli do dva gola prednosti. Međutim, gostujući tim se ponovo vraća, preokreće rezultat i veliko slavlje je moglo početi slaviti. Vredi istaći da je najiskusniji i najbolji igrač Prce postigao čak 10 pogodaka.

BiH je kvalifikacije okončala na trećem mestu s četiri pobede i dva poraza, baš koliko su imali i Belorusija i Češka pa su se sve tri selekcije plasirale na završnicu prvenstva.

Podsetimo, rukometno Evropsko prvenstvo 2020. godine bit će 14. izdanje smotre najboljih evropskih ekipa. Prvi put bit će organizovano u tri države – Austriji, Norveškoj i Švedskoj. 

Također, to će biti prvo prvenstvo s 24 reprezentacije učesnika, a počinje 10. te završava 26. januara naredne godine. Izvlačenje grupa bit će održano u Erste Bank Campusu u Beču 28. juna.

Klix.ba /Foto :prtscr