LONDON – Jedna ambiciozna grupa hakera za koju se sumnja da ima državnu podršku, ulazi u sisteme telekomunikacionih kompanija da bi špijunirala pojedinačne ciljeve visokog profila širom sveta, saopštila je američka firma za sajber bezbednost.

Američka firma Sajberizon (Cybereason) iz Bostona, navela je da su hakeri razvili taktiku da imaju opšti pristup telefonskim razgovorima važnih osoba, podacima o lokaciji i informacijama o njihovim uredjajima čime provajdere mobilne telefonije tih osoba okreću protiv njih.

Kompanija je navela da pošto su napadnute te kompanije, a te osobe nisu direktno na meti praćenja, postoji mogućnost da one nikad neće saznati da neko registruje svaki njihov potez.

Iznet je primer telekomunikacione kompanije koja je otkrila da je njena baza podataka na meti napada hakera ciljanih na detalje o nalozima 20 ljudi iz “sveta politike i vojske” o kojima su informacije “veoma osetljive”.

Odatle je istraga hakovanja proširena na još deset kompanija preko kojih su hakeri pratili aktivnost ne samo telefona, nego i elektroniku u automobilima, kao i “pametne ručne satove”.

Sajberizon upravo upoznaje vodeće telekomunikacione kompanije s tim rizikom.

Ta firma kaže da tragovi ukazuju na “APT10” – ozloglašenu grupu za sajberšpijunažu koju američke vlasti povezuju s Vladom Kine. Medjutim tih tragova je toliko mnogo, da se sumnja da ih je neko namerno posejao da bi vlasti optužile Kineze.

Beta AP