NOVI PAZAR – Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin potvrdio je danas da ta stranka podržava inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak. Potpredsednik vijeća i nosilac Liste ”Vakat je” prof. dr Sait Kačapor poručujue da inicijativa nije doneta u ime tog organa. Predsednik BNV-a Esad Džudžo, koji je spreman da ponudi rešenje, kaže da se mora voditi računa da ono bude prihvatljivo za obe liste.

Ugljanin je danas još jednom insistirao na podrši inicijative Bošnjačkog nacionalnog vijeća o specijalnom statusu Sandžaka, koja je, podsetimo, potekla na Izvršnom odboru Bošnjačkog nacionalnog vijeća od strane većnika Liste Samoopredeljenje,a bez prisustva vijećnika Liste ’’Vakat je’’.

Inicijativu je na posebnoj sednici prihvatio i Glavni odbor Stranke demokratske akcije Sandžaka čiji je Ugljanin predsednik.

Ističući da se ovime vrši politizacija BNV-a, vijećnici Liste’’ Vakat je prof.dr Sait Kačapor’’ protive se inicijativi, te podsećaju da je ona doneta bez njihove saglasnosti i učešća.

Prof. dr Sait Kačapor kaže da većnici Liste “Vakat je” ne prihvataju da je inicijativa doneta u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Mi smo dobili poziv za sednicu Izvršnog odbora i pre utvrđivanja dnevnog reda, pred delegatima se se pojavili dokumenti o kojima niko sa liste “Vakat je”nije imao pojma. Nismo bili u situaciji ni da pročitamo a kamo li da pomognemo da s etaj dokument donese na kvalitetan način. Izvršni odbor sa pet kandidata sa liste “Samoopredeljenje” bez obzira što naši kandidati nisu prihvatili da učestvuju u sednici, smatrao je da je legitimno doneo inicijativu o specijalnom statusu Sandžaka. Želim da kažem da mi ne prihvatamo da je to doneto u ime BNV-a” – zaključio je Kačapor.

Kačapor smatra da se nastala situacija može rešiti razgovorima na koje je pozvao Ugljanina ali da još nije dobio potvrdan odgovor.

Predsednik BNV-a Esad Džudžo u izjavi sa bosanski magazin Stav podseća da je za predsednika BNV-a izabran glasovima obe liste te da se o tome mora voditi računa. Džudžo je spreman da ponudi svoje viđenje rešenja statusa Sandžaka na način koji bi prema njegovim rečima bio prihvatljiv i pomirujući za obe liste.