BEOGRAD – Predsednik beogradskog odbora Dveri Jugoslav Kiprijanović izjavio je danas da je podneo krivičnu prijavu protiv vozača predsednika Srpske radikalne stranke i poslanika Vojislava Šešelja, Stojka Stojanovića, zbog incidenta ispred Skupštine Srbije koji se desio pre sednice o Kosovu, kada ga je Stojanović napao bejzbol palicom.

Kiprijanović je novinarima kazao da je Stojanović izveo akt za koji do danas nije bilo reakcije nadležnih državnih organa pa je bio prinudjen da, kako je naveo, kao fizičko lice podnese tu prijavu Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu po članu Krivičnog zakonika koji podrazumeva ugrožavanje opasnim orudjem pri tuči ili svadji.

“Iako je prošlo skoro mesec dana nijedan državni organ nije postupio po službenoj dužnosti zbog ovog dogadjaja. Da podsetim, bila je u pitanju posebna sednica Narodne skupštine Srbije na temu Kosova i Metohije na koju dolazi kompletan državni vrh”, rekao je Kiprijanović i dodao da je taj incident morao da ima epilog od nadležnih, a ne po privatnoj prijavi kao da je došlo do, kako je ocenio, neke tuče ili nesporazuma na ulici.

On je naveo da se čitav incident desio tako što je Šešelj naredio svom vozaču da krene da gazi poslanike Dveri i to, kako je dodao, u prisustvu pripadnika MUP-a, BIA i Kobri.

“Toliko je bilo snimaka da je jasno da je čovek naprosto iz čista mira izvukao palicu ispod sedišta i nagrnuo na mene, ja sam u tom momentu stajao sa strane, čak nisam ni bio na ulici, snimao sam telefonom čitav dogadjaj”, rekao je Kiprijanović.

On je naveo da to nije usamljen slučaj i da je odbačena krivična prijava člana Predsedništva Dveri Marka Radulovića koju je podneo protiv zamenika predsednika opštine Majdanpek zbog otudjenja telefona dok je snimao organizaciju odlaska na miting “Budućnost Srbije” 19. aprila u Beogradu.

“Postoji desetoro ljudi koji su na različite načine bili fizički prebijani ili zlostavljani od političkih neistomišljenika”, rekao je Kiprijavnović i podsetio da za prebijanje jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića, kao i studenata i odbornika koji su bili organizatori protesta “Jedan od pet miliona” ne postoji sudski epilog.

On je naveo da je MUP podneo prijave i protiv nekoliko funkcionera Dveri, kao što je slučaj sa predsednikom Izvršnog odbora Borkom Puškićem koji je dobio prijavu za nasilje prilikom izbora u Lučanima, zatim člana Izvršnog odbora Aleksandra Novakovića za upad u zgradu Radio-televizije Srbije tokom protesta “Jedan od pet miliona”.

Kiprijanović je dodao i da je član Predsedništva te stranke Aleksandar Tanasković optužen da je usmerio latentnu pretnju predsedniku Skupštine opštine Čačak, kako kaže, tako što mu je “poslao poljubac”.

“Dakle očigledno je da ovaj režim sprovodi ozbiljnu represaliju nad političkim neistomišljenicima. Ono što nas zabrinjava u svemu tome je da ulazimo u fazu kada se podela na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast praktično briše, jednostavno sudska vlast, tužilaštva i sudovi postaju instrument za pritisak na političke neistomišljenike”, rekao je Kiprijanović.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović naveo je da taj slučaj otkriva da u Srbiji ne postoji kultura dijaloga, već potpuno urušavanje institucija, kao i apsolutno poništavanje slobode izražavanja i mišljenja.

U krivičnoj prijavi Kiprijanović je za svedoke pozvao lidera Dveri Boška Obradovića, lidera radikala Vojislava Šešelja i šeficu obezbedjenja Skupštine Srbije Natašu Milenković.

Incident ispred Skupštine Srbije dogodio se 27. maja kada je Šešeljev vozač napao Kiprijanovića bejzbol palicom.

Beta