KRAGUJEVAC – U okviru programa “Znanjem do posla”, u Kragujevcu je na zahtev kompanija, organizovana obuka za još 38 zavarivača, pošto je dvomesečni praktični kurs već prošlo 36 mladih bez posla. ;Pre odlaska na praksu, predstavnici kompanija polaznicima drže obuku o “industrijskoj kulturi” u Srednjoj tehničkoj školi, gde se za njih organizuje i kraća teorijska obuka. Polaznici potom uče zanat od mentora-instruktora u kompanijama.

Kompanija “Vaker Nojzon” je u prvom krugu obučila 20 praktikanata, Simens šestoro, koliko je primio i u drugom krugu obuke, ; dok je kompanija “AMM Manufacturing” obučila 10, a primiće još 24 budućih zavarivača.

Novom kruge obuke budućih zavarivača priključile su se i kompanije “Rapp Zastava Winches” u kojoj se obučava dvoje praktikanata, i “Trigano prikolice” sa šestoro polaznika.

“Tokom obuke po programu ‘Znanjem do posla’ nezaposleni mladi ljudi imaju šansu da za kratko vreme kroz praktičnu obuku na radnom mestu steknu potrebne kompetencije i obuče se da rade kvalitetno i prema potrebama konkretnog poslodavca”, rekla je agenciji Beta Marija Stojadinović iz Razvojnog biznis centra.

Ona je dodala da je zanimanje zavarivač jedno od najtraženijih na tržištu i da će rasti potrebe za tim profilom, naročito u mašinskoj industriji.

U okviru ovogodišnjeg ciklusa obuka po programu “Znanjem do posla”, mladi iz Kragujevca, Kraljeva i Loznice se obučavaju i za CNC operatere, vaspitače, elektromontere, tehničare za slušne aparate, montere ALU i PVC stolarije i šivače u automobilskoj industriji.

Nacionalni projekat “Znanjem do posla” u Srbiji sprovodi medjunarodna organizacija NIRAS-IP Consult, uz finansijsku podršku Švajcarske organizacije za razvoj i saradnju SDC.

Lokalni partneri u Kragujevcu su Razvojni biznis centar Kragujevac i Business Innovation Programs.

Beta