MOSKVA – Rusija neće promeniti stav kako to traži Velika Britanija da bi se poboljašali bilateralni odnosi koji su na najnižem nivou od trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj, saopštio je danas Kremlj.

“Ne, nećemo menjati stav, jer jedinu stvar koju želi Rusija, to su dobri odnosi koji se temelje na zajedničkim interesima”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je juče na okretanje stranice koja se odnosi na špijune u odnosima sa Velikom Britanijom. Bilateralni odnosi su na najnižem nivou od trovanja Skripalja u martu 2018. godine.

Neimenovani portparol britanske vlade odgovorio je da je “ruski model ponašanja, agresije i destabilizacije podriva tvrdnje same Rusije da je odgovoran medjunarodni partner” i pozvao Moskvu da “promeni svoje ponašanje”.

Skripalj i njegova ćerka su 4. marta 2018. godine pronadjeni u besvesnom stanju na jednoj klupi u Solsberiju. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici pošto su otrovani.

London je optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je odbacila te optužbe.

Afera je izazvala diplomatsku krizu izmedju Londona i britanskih saveznika s jedne strane, i Rusije s druge strane, a i jedna i druga strana su proterale veliki broj diplomata.

Beta