Cene rominga u regionu biće znatno snižene od 1. jula, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će minut razgovora za odlazne pozive u romingu biti za više od 60 odsto jeftiniji.

 

Ljajić je u izjavi za Tanjug rekao da je izvesno da će regionalni sporazum o romingu stupiti na snagu 1. jula ove godine i da će, u prvoj fazi, minut razgovora za odlazne pozive biti snižen sa oko 28 na oko 11 dinara.

– Ono što je najvažnije za prvu fazu, koja počinje 1. jula 2019. godine, biće za sve korisnike smanjene cene i razgovora i SMS poruka i prenosa podataka – naglasio je Ljajić.

Tako će, kako kaže, cena SMS poruke biti snižena sa devet na četiri dinara, što je za više od 50 odsto jeftinije, a prenos podataka po megabajtu biće smanjen sa 30 na četiri dinara.

– Treba napomenuti da su ovo prosečne cene sniženja i tu će biti izvesnih razlika, ali za sada govorimo o proseku koji će važiti za većinu korisnika – kazao je Ljajić.

Podsetio je da će se regionalni sporazum, koji je potpisan početkom aprila u Beogradu, odvijati u tri faze – prva faza počinje od 1.jula ove godine, druga od 1. januara 2020. godine, a treća od 1. jula 2020. godine.