SKOPLJE – Krivični sud u Skoplju odredio je pritivor od 30 dana visokom državnom funkcioneru koji je danas uhapšen zbog sumnje da je uzeo mito da “namesti” tender za projekat finansiran iz IPA fondova, ;preneli su lokalni mediji. ;Državni sekretar u Ministarstvu za informatičko društvo i administraciju Severne Makedonije Jahi Jahija osumnjičen je da je uzeo mito da bi italijanskoj firmi omogućio da dobije projekat koji je finansiran iz evropskih fondova.

Prema Tužilaštvu za organizovani kriminal, italijanska firma je, od juna 2014. do avgusta 2015. godine, u tri navrata Jahiji i još jednoj osobi, tada zaposlenoj u Ministarstvu, platila putovanja u inostranstvo koja su koštala 7.000 evra, da bi dobila informacije iz poverljive tenderske dokumentacije.

Time su prvoosumnjičeni Jahija i drugosumnjičena, koja se trenutno ne nalazi u zemlji, a mediji navode da se radi o bivšoj rukovoditeljki sektora za IPA, italijanskoj firmi omogućili da dobije posao od 1.096.900 evra.

Nakon zaključivanja ugovora Jahija je za uslugu dobio 37.930 evra, a drugosumnjičena 2.500 evra, navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije.

Kriminalistička istraga te zloputrebe IPA fondova trajala je dva meseca, a inicirala je Evropska služba za sprečavanje prevara Olaf, preko tužilaštva iz Milana, a osim u Severnoj Makedoniji sprovodjena je i u više evropkih država, medju kojima su Italija, Holandija i Rumunija.

Beta