BEOGRAD – Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Marina Maljković izjavila je danas da tim nije u fantastičnoj situaciji, ali da će se na predstojećem Evropskom prvenstvu boriti kao i prethodnih godina.

“Uvek je svetinja nositi taj dres, a posebno kada igraš u Srbiji pred domaćom publikom. Da li je dres crveni ili plavi, to nam neće predstavljati problem. Važno je da se zna značaj tog dresa, da ti u glavi budu velikani i legende iz prošlosti koji su taj dres nosili. S dozom najpozitivnije energije i s našom publikom, da budemo najbolji mogući i da se borimo za ovu zemlju kao i uvek”, rekla je Maljkovićeva posle promocije novih garnitura dresova nacionalnih selekcija.

Ona je istakla da ovaj tim nije ona reprezentacija koja je 2015. postala šampion Evrope i ona koja je na Olimpijskim igrama 2016. godine osvojila bronzanu medalju.

“Devojke su ostarile, dve košarkasice su se skoro porodile. Sve su to lepe i prirodne stvari. Znamo da je domaća liga najveći problem, jer je slaba u poređenju s ligama naših rivala na EP. EP je najteže takmičenje, teže i od Svetskog, često i od Olimpijskih igara. Nismo u fantastičnoj situaciji, ali smo od prvog dana krenuli da radimo sve kako bismo zemlju predstavile u najboljem svetlu i da pokušamo da napravimo ono što smo uradili 2015. i 2016. godine”, rekla je Maljkovićeva.

Selektorka je istakla i da su pripreme na Zlatiboru bile najteži deo i dodala da još uvek ima mnogo prostora za rad.

Srbiju pre početka EP očekuje kontrolni meč protiv Slovačke, a posle toga svoju formu kosaarkašice će proveriti i na turniru u Francuskoj.

“Taj turnir će nam najviše pokazati, jer će tu biti i direktan rival iz grupe Rusija. Biće još Turska i Francuska. Imamo starije igračice, dosta devojaka igra na sopstvenu odgovornost. Stavile su EP ispred svojih karijera, po cenu da posle EP nikad više ne igraju košarku. Raduju mlade igračice i to da definitvno ima materijala za budućnost, rekla je Marina Maljković.

Srbija će grupnu fazu igrati u Zrenjaninu u grupi D, s Belgijom, Rusijom i Belorusijom.

“Mi nemamo problem s tim. Uvek je tako bilo. Potrebna je doza odgovornosti i to je ono čemu ih učim. Kao i uvek, mogu da garantujem da ćemo se boriti i da će biti izabrano 12 pravih devojaka”, rekla je Maljkovićeva.

Ona se osvrnula na svoj povratak na čelo reprezentacije posle tri godine.

“Doživeli smo mnogo lepih trenutaka. To su jake emocije. Svi smo imali želju da se opet skupimo i da radimo, da pokušsamo da napravimo neko čudo i ovaj put”, zaključila je Maljkovićeva.

Evropsko prvenstvo za žene organizuju Srbija i Letonija od 27. juna do 7. jula.