PODGORICA – Trojica državljana Crne Gore uhapšena su zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju šverca više od 16 tona kokaina, koji je zaplenjen na teretnom brodu u Filadelfiji, preneo je danas list Dan pozivajući se na američke medije.

Uhapšeni su pomorci iz Kotora Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39, piše Dan.

Sva trojica bili su članovi posade broda MSC Gajan, u vlasništvu jedne švajcarske kompanije, na kojem su pronadjene desetine pakovanja kokaina. Osim njih, pre dva dana je uhapšen i njihov kolega Lauli Pulu.

Američki mediji su naveli da nije otkriveno koja je bila uloga četvorice novoosumnjičenih u ovom pokušaju šverca rekordne količine droge u SAD.

Ipak, naglašeno je da su nova hapšenja usledila nakon saslušanja dvojice članova posade koji su uhapšeni odmah nakon zaplene narkotika. Tada su lisice na ruke stavljene državljaninu Crne Gore Ivanu Djuraševiću (29) i njegovom kolegi Fonofaveu Tijasageu.

Njih dvojica su priznali da su učestvovali u pretovaranju kokaina sa 14 čamaca na teretni brod. Durašević je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 dolara u kripto valutama.

Vrednost oduzete droge procenjena je na više od milijardu evra. Ovo je jedna od najvećih zaplena droge u istoriji SAD. Ta količina kokaina mogla bi da ubije milione ljudi, rekao je američki tužilac Vilijam Meksvajn.

Beta