PRIJEPOLJE – Tema jedne od najgledanijih televizijskih emisija u Srbji „ Da Možda Ne“, koja je u četvrtak emitovana u udarnom terminu na Prvom programu RTS-a bila je odnos čoveka prema životnoj sredini i nemaru koji je u vidu otpada isplivao posle nedavnih poplava u Srbiji. Značajan prostor u emisiji posvećen je i nesanitarnoj deponiji Stanjevine koja je smeštena na samom ulasku u Prijepolje.

Flaše i svakakvo smeće, koje je preplavilo površine naših reka i jezera, šokiralo je domaću ali i inostranu javnost, koja nije mogla da se načudi našem nemaru.

Kako smo zapustili našu životnu sredinu i dozvolili da živimo u takvom zagađenom okruženju? Postavlja se i pitanje kako se odnosimo prema industrijskom i opasnom otpadu, kako ga skladištimo i da li smo bezbedni? Koje mere preduzima Ministartvo žaštite životne sredine, a šta moraju sami građani? Neka su od pitanja na koje su kod Olivere Kovačević odgovarali Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije, Igor Jezdimirović, predsednik Udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine” i Jovan Memedović, novinar i autor emisije “Sasvim prirodno”.

Nesanitarnoj deponiji Stanjevine, ruglu koje muči žitelje Prijepolja dugi niz godina, gosti Olivere Kovačević posvetili su značajan prostor. Igor Jezdimirović predsednik Udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine” naveo je da ukoliko želite da vidite koliko neki funkcioner voli svoju opštinu, dovoljno je da pogledate šta radi sa smećem i otpadnim vodama.

– Stanjevine jesu divlja deponija, samo što je to deponija o kojoj smo se mi dogovorili, da ćemo tu na nebezbedan način, sa štetnim uticajem na životnu sredinu, da bacamo smeće. Žnači, jedine deponije koje postoje jesu one koje negativno utiču na životnu sredinu i one koje neutiču na životnu sredinu.Sanitarna deponija ne utiče na životnu sredinu, a ovo je deponija koja ima amin lokalne samouprave i dogovor, ok tu ćemo da zagađujemo. Vi ako hoćete da vidite ko kako voli svoju opštinu, odete i pogledate šta radi sa optadnim vodama, šta radi sa đubretom i kakvo mu je stanje zagađenja vazduha. I odmah ćete imati presek koliko ko voli svoj grad – naveo je Jezdimirović.

Novinar Jovan Memedović je kazao da je on predsednik opštine istog momenta, zbog srama bi napustio tu funkciju, aludirajući na nesanitarnu deponiju Stanjevine koja se nalazi neposredno uz magistralni put na samom ulasku u grad.

– Da sam predsednik opštine sutra bih otišao. Rekao bih ja ne mogu ovo da rešim, hvala vam lepo i doviđenja, ma ne bih pristao nikada da budem predsednik opštine Prijepolje – kazao je Memedović, komentarišući snimke nesanitarne deponije Stanjevine koja iz dana u dan sve više raste.


PP Media