BEOGRAD – Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović prisustvovala je danas na Železničkoj stanici Resnik u Beogradu puštanju u saobraćaj 16 novih lokomotiva “Simens – Vektron”.

Kupovina novih “Simensovih” lokomotiva preduzeća “Srbija kargo” koštala je 64 miliona evra, navodi se u saopštenju njenog ministarstva.

Mihajlović je kazala da je ranije nabavljeno 48 putničkih vozova, a sada, “posle skoro 40 godina”, i 16 teretnih lokomotiva.

“Šesnaest novih lokomotiva važno je ne samo za ‘Srbija kargo’, nego i za Srbiju, jer je naš cilj da Srbija i u železničkom, kao i u drumskom saobraćaju, bude nezaobilazni tranzitni koridor”, rekla je ministarka.

Iznela je i da je “pre nekoliko godina prosečna starost mašinovodja u ‘Srbija kargu’ bila oko 50 godina, a u prethodne dve godine zaposleno je oko 180 mladih mašinovodja”.

Dodala je da će ove i sledeće godine biti obnovljeno 500 kilometara železničkih pruga.

“Vektron” (Vectron) je serija lokomotiva firme “Simens Mobiliti”, predstavljena 2010. godine u četiri verzije: dizel, multi-sistem, i AC i DC na električni pogon.

“Vektron” se opisuje kao serija “rekonfigurabilnih i modularnih” lokomotiva, sa “kolnim rasporedom Bo-Bo”. Naslednik je porodice lokomotiva “EuroSprinter”, a jeftinija, osnovna verzija, nazvana “Smartron” je predstavljena ;2018. godine.

Lokomotive “Vektron” suz dugačke 19 metara, a široke tri, zavisno od verzije pogona teške su 79 do 86 tona, maksimalne brzine 160 ili 200 kilometara na sat.

Ima ih u verzijama srednje snage 5,2 MW ili 7.000 konjskih snaga – za regionalni putnički saobraćaj i za “srednji teretni rad”, kao i visoke snage 6,4 MW ili 8.600 konjskih snaga. Verzije DC su samo u verziji srednje snage.

Beta